پهنه بندی مقادیر درجه- روز- رشد مراحل نمو گلرنگ بهاره در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-3-8_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طلعت یساری

Dept. of Physics, College of Sci., Zabol Univ., Zabol, Iran.

محمد رضا شهسواری

Agric. and Natur. Resour. Res. Center, Isfahan, Iran.

چکیده

  استفاده از درجه - روز - رشد ( GDD ) برای بیان طول مراحل نمو گیاهان نسبت به تقویم زمانی ترجیح داده میشود. بر این اساس، تعیین درجه- روز- رشد و پهنه­بندی مناطق براساس آنها در انجام عملیات زراعی به موقع و صحیح و هم چنین استفاده بهتر از زمین­های کشاورزی دارای اهمیت وی‍ژه­ای است. برای تعیین درجه- روز- رشد مورد نیاز مراحل مختلف نمو ارقام گلرنگ بهاره، از آزمایش­های تاریخ کاشت این ارقام که طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان انجام شد، استفاده گردید. در هر سال، ارقام اراک، گلدشت و زنده­رود در هشت تاریخ کاشت ارزیابی شدند. پهنه­بندی استان به کمک درجه- روز- رشد محاسبه شده و با استفاده از داده­های دمایی ۵۱ ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی استان اصفهان و استان­های همجوار انجام شد. در سامانه اطلاعات جغرافیایی، میان یابی درجه- روز- رشد انجام شد. نقشه­های مربوطه براساس اولین تاریخ کاشت مناسب گلرنگ در مناطق مختلف استان و با توجه به درجه- روز- رشد لازم برای هر مرحله نموی با استفاده از GIS ترسیم گردیدند. براساس نتایج به­دست آمده، میانگین درجه- روز- رشد مراحل کاشت تا سبز شدن، کاشت تا رویت طبق، کاشت تا گل­دهی و کاشت تا رسیدگی به ترتیب ۱۵۲، ۹۲۴، ۱۲۷۵ و ۱۹۷۲ محاسبه شد. پهنه­بندی استان براساس درجه- روز- رشد محاسبه شده نشان داد که در صورت استفاده از تاریخ کاشت­های مناسب، درجه- روز- رشد لازم مراحل مختلف نمو در تمامی نقاط استان تامین میشود. بدین منظور، بایستی با توجه به صفر رشد و نمو گیاه و دمای لازم برای جوانه زدن بذر در خاک در هر منطقه، نسبت به تنظیم تاریخ کاشت مناسب اقدام گردد.

کلیدواژه ها

Temporal data, GIS, Base temperature., داده های حرارتی، GIS، صفر پایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.