تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز لوبیا در شرایط اقلیمی همدان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-3-8_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین قمری

Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Bu-Ali Sina Univ., Hamedan, Iran.

گودرز احمدوند

Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Bu-Ali Sina Univ., Hamedan, Iran.

محمدعلی ابوطالبیان

Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Bu-Ali Sina Univ., Hamedan, Iran.

چکیده

به منظور ارزیابی تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز لوبیا، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با ۱۲ تیمار و ۳ تکرار در سال ۱۳۹۰ در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول شامل تداخل علف های هرز با لوبیا تا ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰ روز پس از سبز شدن و گروه دوم تیمارها نیز کنترل علف های هرز تا مراحل مذکور بود. دو تیمار تداخل و کنترل علف های هرز تا پایان فصل رشد نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. رقم مورد استفاده، رقم ناز بود که از ارقام رونده محسوب می شود. بذرها در خرداد ماه سال ۱۳۹۰ به صورت دستی کشت گردیدند. نتایج نشان داد که در بین گونه های علف های هرز، بیشترین شاخص اهمیت مقدار علف هرز (IVW) مربوط به علف های هرز سلمه تره و تاج خروس ایستاده به ترتیب به میزان ۶۶/۳۶ و ۱۱/۳۰ درصد بود. با افزایش طول دوره تداخل، وزن خشک علف های هرز روندی افزایشی داشت. در حالی که تراکم آنها ابتدا افزایش و پس از رسیدن به نقطه بیشینه، کاهش یافت. با احتساب ۵ و ۱۰ درصد کاهش عملکرد قابل قبول برای لوبیا، دوره بحرانی کنترل علف های هرز این گیاه به ترتیب ۲۰ تا ۶۸ روز پس از سبز شدن (معادل مرحله V۲ تا R۱) و ۲۳ تا ۵۵ روز پس از سبز شدن (معادل مرحله V۲ تا V۶) تعیین شد. در نتیجه، کنترل علف های هرز لوبیا می بایست در این بازه-های زمانی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

Weed dry weight, Yield Loss, Plant density, Interference., وزن خشک علف هرز، کاهش عملکرد، تراکم گیاهی، تداخل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.