مطالعه نحوه گرده افشانی و تاثیر کم آبی بر آن در ژنوتیپ های Bromus inermis

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-4-14_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی مجیدی

Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

ساجده بهرامی

Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه میزان خودناسازگاری و نحوه گرده افشانی در دو محیط رطوبتی (عدم تنش و تنش خشکی) روی ۲۵ ژنوتیپ بروم گراس نرم در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال ۱۳۹۱ در مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد.بدین منظور نیمی از خوشه های هر ژنوتیپ جهت انجام خودگشنی اجباری پاکت شدند و به نیم دیگر اجازه گرده افشانی آزاد داده شد. نتایج نشان داد که میانگین تعداد دانه در خوشه تحت شرایط عدم تنش برای شرایط دگرگشنی ۴/۱۶۱ و برای حالت خودگشنی ۶۰/۵ عدد بود که حاکی از میزان بالای خودناسازگاری در این گونه است. تحت شرایط تنش خشکی این مقادیر به ترتیب ۸/۱۴۲ و ۷۶/۴ عدد بود که حاکی از تاثیر شرایط محیطی (تنش رطوبتی) بر تولید بذر در هر دو شرایط خودگشنی و دگرگشنی است. همین روند برای وزن دانه در خوشه نیز مشاهده گردید. برای صفت وزن دانه در خوشه در شرایط عدم تنش نسبت به شرایط تنش تنوع و پراکندگی بین ژنوتیپ ها بیشتر بود. تنوع بالایی بین ژنوتیپ ها از نظر شاخص خودسازگاری مشاهده گردید. به طوری که ژنوتیپ های دارای بیشترین و کمترین خودسازگاری مشخص گردید.

کلیدواژه ها

Bromus inermis, Self- incompatibility, Drought stress., بروموس, خود ناسازگاری گیاه, کم آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.