اثر تنش شوری بر برخی از صفات فیزیولوژیک و الگوی الکتروفورزی پروتئین های برگی دو رقم جو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-6-19_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرحناز توکلی

College of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.

سعید وزان

College of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj, Iran

کریم سرخه

College of Agriculture, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran.

احسان شاکری

Shahed University, Tehran, Iran.

چکیده

این آزمایش بر روی دو رقم جو (Hordeum vulgare L.) در سال ۱۳۹۱ - ۱۳۹۰ در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد انجام شد. تیمارها شامل ارقام افضل (متحمل به شوری) و لیگنه ۵۲۷ (حساس به شوری) و پنج سطح شوری شامل صفر (شاهد)، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی مولار و سه تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی بود. نتایج نشان داد که تنش شوری صفات فیزیولوژیک مانند محتوای نسبی، کلروفیل a وb، میزان سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، نسبت سدیم به پتاسیم، غلظت پروتئین های محلول برگی و در نهایت، اجزای عملکرد را در ارقام جو مورد مطالعه تحت تاثیر قرار داد. در بررسی الگوی الکتروفورزی ارقام مورد بررسی، به تدریج با افزایش سطح شوری، به شدت باندهای پروتئینی افزوده شد، به طوری که باندهای پروتئینی با وزن مولکولی متفاوت درسطوح مختلف شوری مشاهده گردید. هم چنین نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که افزایش میزان پرولین در رقم حساس بیشتر از رقم مقاوم بود. به طورکلی می­توان بیان داشت؛ غلظت بیشتر یون پتاسیم و نسبت کمتر سدیم به پتاسیم در اندام هوایی و میزان کمتر پرولین محلول برگی می تواند به عنوان معیاری در انتخاب ارقام متحمل گیاه جو جهت کشت در شرایط تنش شوری مورد توجه قرار گیرد. هم چنین شنا سائی و جداسازی ژ ن های مسئول پروتئین های مقاوم به شوری در گیاهانی مانند جو و انتقال آنها به ژنوتیپ های گیاهان زراعی حساس، می تواند راهبردی جهت تولید ارقام مقاوم به شوری و کاربرد آنها در برنامه های اصلاحی باشد.

کلیدواژه ها

Yield components, Protein concentration, Sodium/Potassium ratio, RWC, اجزای عملکرد, غلظت پروتئین, نسبت سدیم به پتاسیم, محتوای آب نسبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.