مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد هفت جمعیت گزینش شده و سه رقم هیبرید خربزه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-6-19_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان جعفری

Agricultural and Natural Resources Research Center, Isfahan, Iran.

امیرهوشنگ جلالی

Agricultural and Natural Resources Research Center, Isfahan, Iran.

چکیده

خربزه به دلیل مصرف داخلی و پتانسیل قابل توجه برای صادرات از اهمیت زیادی در کشاورزی ایران برخوردار می باشد. به منظور مقایسه ویژگی های زراعی هفت جمعیت گزینش شده (جلالی، تاشکندی، جاجو، خاقانی، شادگانی، قصری و سوسکی) و سه رقم هیبرید (آناناسی، دورانگو و اکیلا) خربزه، مطالعه ای در دو سال زراعی ۸۸ - ۱۳۸۷ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تفاوت عملکرد و اجزای عملکرد جمعیت­های استفاده شده در این آزمایش از نظر آماری معنی دار بود. جمعیت گزینش شده جلالی و هیبرید دورانگو به ترتیب با عملکرد ۴۵۸۱۰ و ۱۳۰۰۰ کیلوگرم در هکتار، بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد میوه را تولید نمودند. دامنه تغییرات وزن و تعداد میوه در بین ژنوتیپ های مختلف به ترتیب ۹۰۰/۱ - ۸۵۰/۰ کیلوگرم و ۸۴/۱ - ۲/۱ میوه در هر بوته بود. بالاترین همبستگی مثبت و معنی دار (**۹۶/۰) بین وزن میوه ها و عملکرد میوه مشاهده شد. از نظر شاخص زودرسی، هیبرید دورانگو با تولید ۳۲ درصد از عملکرد در چین اول، نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتری معنی دار داشت. از نظر کیفی، توده گزینش شده تاشکندی و هیبرید اکیلا به ترتیب با درصد مواد جامد محلول در میوه ۲/۱۲ و ۶۵/۵ درصد، بیشترین و کمترین مقادیر را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج این پژوهش، از نظر صفات کمی و کیفی، توده گزینش شده جلالی در رتبه اول و توده های گزینش شده شادگانی، قصری، سوسکی و جاجو در رتبه دوم، می توانند در برنامه های به نژادی و به زراعی مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

Correlation, Earliness, Fruit weight, Landrace, Melon, توده, خربزه, زودرسی, وزن میوه, همبستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.