تاثیر تنش شوری بر رشد و توزیع یونی در ارقام متحمل و حساس گیاه کلزا (Brassica napus L.)
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 84
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCPP-6-20_006
تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی واکنش ارقام کلزا به تنش شوری آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. سه سطح شوری صفر، ۱۰۰و ۲۰۰ میلی مولار به عنوان تیمار شوری از زمان استقرار بوته (۴ برگی) اعمال گردید. در این تحقیق غلظت یون های سدیم و پتاسیم و نیز نسبت پتاسیم به سدیم در بافتهای مختلف سه رقم کلزا (PP-۴۰۱-۱۵E، Hyola۴۰۱ و Hyola۶۰) که به لحاظ تحمل به شوری متفاوت بودند، ۳۰ روز پس از اعمال شوری مورد مقایسه قرار گرفتند. تجزیه دادهها نشان داد که تاثیر شوری بر همه صفات معنی دار بود. هم چنین نتایج نشان داد که زیستتوده اندام هوایی و ریشه و عملکرد دانه در رقم حساس
(PP-۴۰۱-۱۵E) کاهش بیشتری نسبت به ارقام متحمل (Hyola۴۰۱ و Hyola۶۰) در واکنش به تنش شوری داشت. در این تحقیق به نظر می رسد کاهش مقدار زیست توده اندام هوایی، عمدتا به دلیل اثرات اسمزی املاح و نه اثرات ویژه یونی می باشد. تجمع سدیم در اندام هوایی و ریشه ارقام متحمل کمتر بود که این موضوع نشان داد تحمل در این ارقام با میزان ممانعت از ورود نمک به داخل گیاه مرتبط می باشد. هم چنین در این آزمایش نسبت پتاسیم به سدیم در جوانترین برگی که به حداکثر سطح خود رسیده بود، در رقم حساس کمتر از ارقام متحمل بود. توزیع یونی در گیاه کلزا می تواند به طور قابل توجهی باعث بهبود تحمل به شوری گردد. نفوذپذیری نسبی غشاء در رقم PP-۴۰۱-۱۵E در شوری ۲۰۰ میلی مولار افزایش بیشتری نسبت به ارقام مقاوم داشت، از این رو می توان از آن به عنوان ملاک انتخاب به منظور افزایش مقاومت به شوری بهره گیری نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
وحید اطلسی پاک
, Payame Noor University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :