تاثیر تنش شوری وقارچ میکوریزا بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه ذرت شیرین

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-7-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عبدالرضا کاظمینی

Shiraz University

اسیه دهقانی

Shiraz University

مهدی زارعی

Shiraz University

مژگان علی نیا

Shiraz University

چکیده

به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریزا بر خصوصیات رشد و فیزیولوژیک ذرت شیرین در شرایط آبیاری با آب شور، آزمایشی در سال ۱۳۹۳ به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شیرازانجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل شوری آب آبیاری (۴/۰ ، ۴، ۷ و ۱۰ دسی زیمنس بر متر) و قارچ میکوریزا (قارچ-های گونه های Glomus intraradices(GIN) و Glomus mosseae(GM) و شاهد بدون قارچ) بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری تا سطح ۱۰دسی زیمنس برمتر غلظت کلروفیلa و b، کلروفیل کل و کارتنوئید برگ در مرحله گلدهی به ترتیب به میزان۹/۱۸ ، ۴/۵۲، ۳۴ و۵/۳۴ درصد کاهش یافت. کاربرد قارچ میکوریزا در شرایط تنش شوری به طور جزئی اثرات منفی تنش را جبران کرده و از طریق افزایش غلظت کلروفیل a و b، کلروفیل کل، کارتنوئیدها، میزان پتاسیم، سطح برگ، وزن خشک کل، ارتفاع بوته و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانتی برگ در مرحله گلدهی، تحمل ذرت به تنش شوری را به طور معنی داری نسبت به شاهد بدون قارچ افزایش داد. نسبت سدیم به پتاسیم در سطح شوری۱۰ دسی زیمنس برمتر در ذرت میکوریزی شده با قارچ GIN و GM درمقایسه با ذرت غیر میکوریزایی شده به ترتیب به میزان ۶۹/۳۹ و ۴۵/۴۰ درصد کاهش یافت. نتایج نشان داد که تلقیح گیاه ذرت شیرین با قارچ میکوریزا موجب بهبود رشد گیاه ذرت شیرین در شرایط تنش شوری شد. بین دو گونه قارچ مورد استفاده، گونه ی GIN در مقایسه با GM از برتری نسبی بیشتری برخوردار بوده و باعث کاهش اثرات منفی تنش شوری شد و وزن خشک بوته را در مقایسه با شاهد تا ۳۸ درصد در سطح شوری ۱۰ دسی-زیمنس برمتر افزایش داد.

کلیدواژه ها

Antioxidant enzymes, Carotenoid, Sodium /Potassium ratio, کارتنوئید, آنزیم های آنتی اکسیدانتی, نسبت سدیم به پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.