اثر تنش آبی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک ارزن نوتریفید و سورگوم اسپیدفید در چین های مختلف

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-7-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صفائی طرقبه

Vali-e-Asr University of Rafsanjan

آرمان آذری

Vali-e-Asr University of Rafsanjan

حسین دشتی

Vali-e-Asr University of Rafsanjan

شهاب مداح حسینی

Vali-e-Asr University of Rafsanjan

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش آبی انجام شده در برداشت اول و نیز پس از رفع تنش در بازرشد، بر ارزن نوتریفید (Pennisetum americanum var. Nutrifeed) و سورگوم اسپیدفید (Sorghum bicolor var. Speedfeed)، این تحقیق به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان و مکان در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ولی عصر رفسنجان در تابستان ۱۳۹۳ انجام گرفت که در آن تیمار آبیاری در برداشت اول در سه سطح (شامل: ۸۰ (شاهد)، ۱۲۰ و ۱۶۰ میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس آ) به عنوان عامل اصلی، رقم در دو سطح به عنوان عامل فرعی (ارزن نوتریفید و سورگوم اسپیدفید) و دفعات برداشت علوفه در دو سطح به عنوان عامل فرعی فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. در بازرشد، آبیاری در تمامی تیمارها با دور شاهد (۸۰ میلی­متر تبخیر) انجام گرفت. تاخیر در آبیاری در برداشت اول سبب کاهش در رنگیزه­های برگ، شاخص­های سطح برگ، سطح مخصوص برگ و شاخص پربرگی، عملکرد برگ، ساقه و علوفه کل و افزایش پرولین، ساکارز و قندهای محلول برگ در هر دو گیاه گردید. در بازرشد، اثرات تاخیر در آبیاری همچنان وجود داشت و باعث تکرار روند تغییرات صفات در برداشت اول گردید. همچنین سورگوم اسپیدفید در برداشت اول و دوم به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد (حدود ۳/۷ و ۸/۳ تن درهکتار) را تولید کرد. ارزن نوتریفید به دلیل شاخص پربرگی بالاتر در هر دو برداشت (به ترتیب ۷/۴۶ و ۰/۴۵ درصد) دارای کیفیت علوفه بیشتری می باشد.  

کلیدواژه ها

Regrowth, Proline, Drought stress, Forage, بازرشد, پرولین, تنش خشکی, علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.