بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رنگ میوه برخی از نژادگان های توت سفید (Morus alba) در استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-9-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید حسن پور

Urmia University

سامان فیروز باراندوزی

Urmia University

چکیده

توت سفید درختی چندساله با نام علمی Morus alba از خانواده Moraceae است. در این پژوهش به ارزیابی برخی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی و رنگ میوه توت سفید بومی استان آذربایجان غربی پرداخته شده است. میوه های ۲۰ ژنوتیپ توت سفید از پنج منطقه استان آذربایجان غربی (ارومیه، خوی، میاندوآب، مهاباد و اشنویه) جمع آوری شدند و پس از انتقال به آزمایشگاه صفاتی از قبیل وزن میوه، طول و عرض میوه و برگ، پارامترهای رنگ میوه، حجم و pH میوه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بالاترین مقدار درصد تنوع در صفات Hue و شاخصa*  (قرمزی) رنگ میوه بود که بیانگر بیشترین میزان تنوع این صفات بین نژادگان های مورد مطالعه است. بیشترین و کمترین وزن میوه به ترتیب در نژادگان Kh۳ (۲۴/۴ گرم) و O۳ (۷۱/۰گرم) مشاهده شد. صفت طول میوه با عرض، ضخامت، حجم و وزن میوه همبستگی معنی دار مثبت داشت. پنج عامل اصلی بر پایه تجزیه به عامل ها، نزدیک به ۸۶/۸۳ درصد از واریانس کل را توجیه کردند. در تجزیه خوشه ای به روش وارد، نژادگان های توت سفید به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. بر اساس نتایج حاصل، به طور کلی صفات فیزیکی میوه می تواند برای ارزیابی و شناسایی تنوع موجود در ژرم پلاسم توت سفید مفید باشد. این نتایج می تواند در برنامه های اصلاحی و همچنین در طراحی مدل ها و روش های بسته بندی مناسب میوه توت سفید ارزشمند و کاربردی باشد.

کلیدواژه ها

Cluster analysis, Correlation, Fruit Volume, Morphological properties, تجزیه کلاستر, حجم میوه, صفات مورفولوژیکی, همبستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.