اثر محلول پاشی هیومیک اسید بر برخی ویژگی های کیفی و تجمع عناصر ریز مغذی در اندام هوایی و دانه تریتیکاله (X Tritico-secale Wittmack)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-10-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله پروین

University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Khuzestan

محمد حسین قرینه

University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Khuzestan

آیدین خدایی جوقان

University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Khuzestan

علی مشتطی

University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Khuzestan

چکیده

در راستای تحقق تولید غذای سالم و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی، مصرف کودهای آلی در کشت وکار گیاهان از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است. به منظور بررسی اثر غلظت و زمان های مختلف محلول پاشی هیومیک اسید بر ویژگی های فیزیولوژیک و ویژگی های کیفی تریتیکاله، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل زمان محلول پاشی در چهار سطح به عنوان عامل اصلی (پنجه زنی، ساقه رفتن، ظهور برگ پرچم، گرده افشانی) و غلظت هیومیک اسید در چهار سطح به عنوان عامل فرعی (صفر، ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی در مراحل برگ پرچم و گرده افشانی بیشترین تاثیر را بر صفات فیزیولوژیک داشت. غلظت ۶۰۰ میلی گرم در لیتر هیومیک اسید بیشترین میزان کلروفیل b، شاخص سطح برگ و شاخص سبزینگی و غلظت ۴۰۰ میلی گرم در لیتر بیشترین میزان کلروفیل a را به خود اختصاص داد. بیشترین آهن دانه (۴۰/۴۴ میلی گرم در کیلوگرم) مربوط به تیمار زمان پنجه زنی و غلظت ۲۰۰ میلی گرم در لیتر بود. بیشترین منگنز دانه (۳۰/۷۳ میلی گرم در کیلوگرم) به محلول پاشی در زمان ساقه رفتن و غلظت ۲۰۰ تعلق داشت. بیشترین عملکرد پروتئین (۷۴۵/۶۵ کیلوگرم در هکتار) از محلول پاشی غلظت ۲۰۰ میلی گرم در لیتر هیومیک اسید در مرحله برگ پرچم به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که با محلول پاشی هیومیک اسید می توان ویزگی های کیفی و تجمع عناصر ریزمغذی اندام هوایی و دانه تریتیکاله را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

Chlorophyll, Foliar Application, Grain Quality, Organic Fertilizer, تغذیه برگی, عناصر معدنی, کلروفیل, کود آلی, کیفیت دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.