هم بستگی فنوتیپی میان صفات مورفولوژیک و صفات تولیدی در توده زنبوران عسل استان تهران

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 0، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-۰-۱۶_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما یاراحمدی

سیدرضا میرایی آشتیانی

رحیم عبادی

غلامحسین طهماسبی

چکیده

  برای تعیین هم بستگی فنوتیپی شماری از صفات ظاهری و تولیدی در توده زنبور عسل استان تهران، تعداد ۱۳۰ کلنی از ده زنبورستان و چهار منطقه (دماوند، کرج و ساوجبلاغ، تهران و قم) به طور تصادفی انتخاب شد. صفات تولیدی شامل میزان عسل استخراجی (WH)، میزان جمع آوری گرده (WP) و میزان موم بافی (WW) در محل زنبورستان ها اندازه گیری شد. صفات ظاهری شامل طول بال جلو (FL)، عرض بال جلو (FB)، ایندکس کوبیتال (CI)، طول پای عقبی و قطعات آن (HL)، طول خرطوم (LP)، ضریب لاغری (SI)، طول (WL)، عرض (WT)، فاصله (WD)، ضریب غدد موم ساز (IW) و مساحت سبد گرده (CA) با استفاده از روش روتنر (۱۹۷۸) و روش های معمول دیگر، روی ده زنبور نمونه برداری شده از کلنی ها در آزمایشگاه اندازه گیری گردید. داده هایی که از اندازه گیری صفات ظاهری و تولیدی به دست آمد با انجام تجزیه واریانس، تعیین ضرایب هم بستگی فنوتیپی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت و هم بستگی کانونی مورد بررسی قرار گرفت.   ضرایب هم بستگی ساده نشان دهنده هم بستگی مثبت معنی دار (۰۱/۰≥P) میان FL با (FB (r=۰/۶۵)، WL (r=۰/۳۶۱)، WT (r=۰/۲۶۱)، HL (r=۰/۵۵۵ و (LP (r=۰/۲۵۷ و هم چنین WH با (WP (r=۰/۳۰  و WW با (WH (r=۰/۵۶۰ بود. FB با (WH (r=۰/۲۰۴ در سطح پنج درصد و CA با (WH (r=۰/۲۳۴ در سطح یک درصد هم بستگی مثبت معنی داری داشت. هم بستگی میان WH و (LP (r=۰/۱۷ نزدیک به سطح معنی دار مورد قبول بود (۰۶/۰ ≥P) و WH با (WP (r=۰/۳۰ و (WW (r=۰/۵۶ در سطح یک درصد هم بستگی مثبت و معنی دار نشان داد. نتایج روش تابعیت گام به گام و تجزیه علیت، هنگامی که صفات تولیدی به عنوان متغیرهای وابسته در برابر صفات ظاهری قرار گرفتند، نشان داد که این صفات سهم نسبتا کمی از تغییرات صفات وابسته را توجیه می کنند و به رغم هم بستگی های معنی دار موجود میان برخی از صفات ظاهری و تولیدی، اندازه های گوناگون اعضای بدن زنبور نمی تواند به تنهایی به عنوان معیار مطمئن برای انتخاب کلنی ها، در تولید عسل، جمع آوری گرده و یا موم بافی بیشتر به شمار آید. بنابراین، به صفات ظاهری و هم بستگی های موجود باید به میزان نقشی که در صفات تولیدی دارند، بها داد.

کلیدواژه ها

Phenotypic correlations, Morphological traits, Biological traits, Tehran province., هم بستگی فنوتیپی ، صفات مورفولوژیک ، صفات بیولوژیک، استان تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.