کاربرد نمونه بردارBSNE در بررسی توزیع عمودی رسوب فرسایش یافته بادی در منطقه شرق اصفهان

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 0، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-۰-۲۱_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا کریم زاده

احمد جلالیان

چکیده

به منظور بررسی فرسایش بادی در صحرا و طرح و ارزیابی فناوری های کنترل فرسایش بادی، مشاهدات جزئی از حمل ذره خاک و توزیع عمودی ذرات خاک فرسایش یافته مورد نیاز است. اهداف این پژوهش عبارت بود از: ۱. توصیف یک ابزار برای اندازه گیری حمل ذرات خاک،BSNE به عنوان یک گیرنده رسوب ۲. تعیین توزیع عمودی رسوب فرسایش یافته بادی با ارتفاع در منطقه شرق اصفهان. گیرنده رسوب BSNE یک نمونه بردار فرسایش بادی است، که مواد متحرک را در هفت ارتفاع، به ترتیب ۲۴/۰، ۶۰/۰، ۰۸/۱، ۶۰/۱، ۰۰/۲، ۰۰/۳ و ۰۰/۴ متر از سطح خاک به دام می اندازد. هر تله شامل یک محفظه فلزی با یک دهانه ورودی و یک دهانه خروجی است، که روی یک بادنما نصب شده و حول یک محور می چرخد. پیش از استفاده در صحرا، نمونه بردار در تونل باد تحت آزمایش قرار گرفت و واسنجی شد. نتایج نشان داد که میانگین بازده تله اندازی در بادهایی با سرعت ۲/۵ تا ۲/۷ متر در ثانیه برای چهار رسوب بادی مختلف برابر با ۴۴/۰ تا ۶۸/۰ است. بازده تله اندازی به سرعت باد، توزیع اندازه ذرات، چگالی و نوع رسوب وابسته بود. کمترین کارایی تله اندازی نمونه بردار مربوط به ذرات کمتر از ۴۴ میکرون می باشد. در این آزمایش یک دستگاه گیرنده رسوب BSNE در پایگاه هوایی بابایی نصب گردید. پس از یک دوره نمونه برداری، رسوب به دام افتاده در هر تله (نمونه بردار) جمع آوری و توزین گردید. مواد به دام افتاده مخلوطی از ذرات در حال جهش و تعلیق بود. توزیع نیم رخ عمودی رسوب فرسایش یافته بادی نشان داد که با افزایش ارتفاع، مقدار مواد جمع آوری شده کاهش، و درصد ذرات ریز (کمتر از ۶۳ میکرون) افزایش می یابد. برای یک دوره نمونه برداری، مقدار رسوب به دام افتاده در واحد سطح دهانه ورودی نمونه بردار، با افزایش ارتفاع، به ترتیب برابر با ۰۰/۱۲، ۴۲/۳، ۹۹/۱، ۵۶/۱، ۷۵/۰، ۲۱/۰ و ۳۹/۰ گرم بر سانتی متر مربع بود.

کلیدواژه ها

BSNE Sampler, Wind erosion, Trapping efficiency, Particle size distribution, نمونه بردار BSNE ، فرسایش بادی، بازده تله اندازی، توزیع اندازه ذرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.