بررسی وضعیت پتاسیم و اثر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک بر آن در شالیزارهای استان گیلان

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 0، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-0-34_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر دوات گر

مسعود کاووسی

محمدحسن علی نیا

مریم پیکان

چکیده

وضعیت پتاسیم و اثر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک بر آن در شالیزارهای استان گیلان با استفاده از یک صد و نه نمونه خاک سطحی از چهار ناحیه در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. پتاسیم قابل استخراج به وسیله استات آمونیوم یک مولار خنثی (K-NH۴OAc)، پتاسیم قابل استخراج به وسیله اسیدنیتریک یک مولار جوشان (K-HNO۳) و پتاسیم محلول در آب اندازه گیری شدند. نتایج بررسی نشان داد که توزیع فراوانی جمعیت رس و ظرفیت تبادل کاتیونی نرمال بود و توزیع فراوانی جمعیت متغیرهای سیلت، کربن آلی و pH غیر نرمال (با چولگی و یا کشیدگی معنی دار) و برای شن، K-NH۴OAc و K-HNO۳ لگاریتم نرمال بود. پتاسیم محلول تحت تاثیر اثر توام شن، pH، کربن آلی و K-NH۴OAc قرار داشت ( ** ۷۳/۰ =۲ Ra). پتاسیم قابل استخراج به وسیله استات آمونیوم تحت تاثیر پتاسیم محلول، پتاسیم غیرقابل تبادل و ظرفیت تبادل کاتیونی قرار گرفت ( ** ۷۲/۰= ۲ Ra ). پتاسیم قابل استخراج به وسیله اسید نیتریک جوشان تحت تاثیر پتاسیم تبادلی و جزء سیلت خاک قرار داشت ( ** ۵۵/۰= ۲ Ra ). توزیع جغرافیایی داده های K-NH۴OAc  نشان دادکه مقدار آن در گیلان مرکزی، به ویژه در حوزه آبخیز سپیدرود، بیشتر از بقیه نواحی است. در ناحیه فومنات مقدار رس، ظرفیت تبادل کاتیونی، K-NH۴OAc و K-HNO۳ کمتر از بقیه نواحی است. بر اساس بررسی وضعیت انجام شده ۸/۶۸ درصد شالیزارهای استان از نظر پتاسیم قابل جذب در وضعیت متوسط تا خیلی کم قرار دارند.

کلیدواژه ها

Soluble potassium, Amonium extractable potassium, Boiling nitric acid extractable potassium, Frequency distribution parameters of potassium variables, Geographic distribution of potassium variables, Guilan province., پتاسیم محلول، پتاسیم قابل استخراج به وسیله استات آمونیوم، پتاسیم قابل استخراج به وسیله اسید نیتریک جوشان، پارامترهای توزیع فراوانی کمیت های مربوط به پتاسیم، توزیع جغرافیایی کمیت های مربوط به پتاسیم، استان گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.