تاثیر تعداد تکرار در آزمایش بردقت ارزیابی صفات زراعی و برآورد وراثت پذیری صفات در بزرک (Linum usitatissimum L.)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 0، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-0-37_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدرت الله سعیدی

عاطفه خندان

چکیده

ارزیابی دقیق صفات زراعی در آزمایش های مزرعه ای به منظور تعیین پتانسیل ژنتیکی ژنوتیپ ها و یا آثار تیمارها بسیار مهم بوده و تعداد تکرار در آزمایش در این راستا نقش مهمی را ایفا می نماید. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تعداد تکرار در آزمایش بر دقت ارزیابی، برآورد میانگین، اجزای واریانس و وراثت پذیری عمومی صفات زراعی در بزرک (.Linum usitatissimum L) بود. در این پژوهش از طرح بلوک های کامل تصادفی با ۸ تکرار جهت ارزیابی صفات مختلف در ۹ ژنوتیپ بزرک استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش تعداد تکرار برای کلیه صفات، واریانس خطا کاهش می یابد و مقدار کاهش بستگی به نوع صفت داشت. برای ارزیابی و برآورد وراثت پذیری صفت تعداد گیاهچه در واحد سطح و ارتفاع بوته به ترتیب تعداد ۳ و ۲ تکرار مناسب بود. برای صفت تعداد روز تا رسیدگی نیز نتایج نشان داد که افزایش بیش از ۲ تکرار تاثیر چندانی در دقت ارزیابی این صفت و افزایش وراثت پذیری آن نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، برای ارزیابی صفت تعداد کپسول در بوته، ۳ یا ۴ تکرار و برای صفت تعداد دانه در کپسول ۴ تکرار قابل پیشنهاد است. برای عملکرد دانه به عنوان مهم ترین صفت اقتصادی بزرک نیز برآورد میانگین ها و میزان وراثت پذیری با ۴ تا ۸ تکرار تقریبا ثابت بود و ۲ یا ۳ تکرار نسبت به میانگین بقیه تکرارها برآورد بیشتری (حدود ۱۱%) را از عملکرد دانه و برآورد کمتری را برای وراثت پذیری عمومی این صفت (به ترتیب ۲۷% و ۱۰% کمتر) فراهم نمودند. با ۲ تکرار عملکرد دانه برابر ۶/۲۰۱۷ کیلوگرم در هکتار و وراثت پذیری عمومی این صفت برابر ۱/۷۲% برآورد گردید. در ضمن میزان بازدهی ناشی از انتخاب (پیشرفت ژنتیکی) برای عملکرد دانه در واحد سطح براساس ارزیابی ژنوتیپ ها با ۲، ۳ و ۸ تکرار به ترتیب ۷۸۷، ۷۹۶ و ۷۹۸ کیلوگرم در هکتار برآورد گردید که نشان می دهد در برنامه های به نژادی بزرک می توان از ۲ تکرار نیز جهت ارزیابی عملکرد دانه ژنوتیپ ها استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Evaluation, Number of replications, Precision, Agronomic traits, Heritability, Flax., ارزیابی، تعداد تکرار، دقت، صفات زراعی، وراثت پذیری، بزرک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.