ارزیابی صفات زراعی و تحمل به خشکی در لاین های حاصل از سه تلاقی بین گونه ای گلرنگ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPP-10-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا اسپنانی

Isfahan University of Technology

محمد مهدی مجیدی

Isfahan University of Technology

قدرت اله سعیدی

Isfahan University of Technology

حسین علایی

Isfahan University of Technology

وحید رضایی

Isfahan University of Technology

چکیده

تنوع ژنتیکی در گونه اهلی گلرنگ برای تحمل به خشکی و صفات زراعی به دلیل فرسایش ژنتیکی محدود است. استفاده از گونه های وحشی به عنوان منابع ارزشمند برای بهبود تحمل به تنش های غیرزیستی همواره مورد توجه بوده است. در این مطالعه گونه اهلی (Carthamus tinctorius) با دو گونه وحشی (گونه های C. oxyacanthus و C. palaestinus) تلاقی داده شد (سه تلاقی دو بدو) و ژنوتیپ های حاصل تا نسل پنجم خالص سازی شدند. سپس مجموع ۱۵۹ ژنوتیپ گلرنگ حاصل از سه تلاقی بین گونه ای طی سال های ۱۳۹۵-۱۳۹۴ و ۱۳۹۶-۱۳۹۵ از نظر صفات زراعی و تحمل به خشکی در مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برای اکثر صفات زراعی و عملکردی تنوع قابل ملاحظه ای بین گونه های والدی و نیز بین و درون لاین های هر سه تلاقی وجود داشت. گونه های C. tinctorius و C. palaestinus بیشترین مقدار عملکرد دانه را در هر دو محیط نرمال و تنش خشکی نشان دادند. در شرایط آبیاری نرمال تلاقی لاین های گونه اهلی با C. palaestinus بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد و از نظر سایر صفات زراعی مانند قطر غوزه، تعداد دانه در غوزه و عملکرد روغن نیز این جمعیت نسبت به دو جمعیت دیگر برتری داشت. در شرایط خشکی هر سه جمعیت پتانسیل خوبی برای تحمل به خشکی نشان دادند که از به ارث رسیدن مقاومت از دو والد وحشی ناشی می شود. تفکیک یافته های متجاوز برتر از نظر تحمل به تنش خشکی در هر سه جمعیت شناسایی شدند. درنهایت نتایج نشان داد که می توان از نتایج این جمعیت ها برای اصلاح و افزایش عملکرد دانه و روغن برای ترویج این گیاه در مناطق خشک بهره برد.

کلیدواژه ها

Inter-specific hybridization, Drought stress, Seed yield, Safflower, تلاقی های بین گونه ای, تنش خشکی, عملکرد دانه, گلرنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.