تهدیدات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی مبتنی بر بنیادگرایی اسلامی (با تاکید بر بعد نرم افزاری)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 8، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-8-33_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس ملکی

دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران، مربی و عضو هیئت علمی دانشکده فارابی

سیدعباس احمدی

استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران

محمود واثق

استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران

مصطفی ساوه درودی

استادیار علوم سیاسی دانشکده فارابی

چکیده

جریان بنیادگرایی اسلامی به دلایل ضعف اقتصادی و سیاسی، گسترش استبداد، فساد و تنش­های قومی و مذهبی، با حمایت­های برخی قدرت­های منطقه­ای و فرامنطقه­ای توانست در آسیای مرکزی به حیات خود تداوم بخشد. عملکرد گروه های بنیادگرا در کشورهای آسیای مرکزی، پیامدهای سیاسی - امنیتی قابل توجهی را برای منطقه حساس غرب آسیا رقم زده که آثار آن بیشتر کشورهای منطقه ازجمله جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داد. با عنایت به موارد فوق، پژوهش حاضر درصدد بررسی تهدیدات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی مبتنی بر بنیادگرایی اسلامی با تاکید بر بعد نرم افزاری می باشد.  نوع پژوهش حاضر، کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی است. به منظور شناسایی تهدیدات امنیتی ج.ا.ا ناشی از فعالیت­های بنیادگرایی اسلامی در آسیای مرکزی در حوزه نرم­افزاری و دستیابی به مدل مطلوب در این زمینه، بعد از توزیع پرسشنامه، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم­افزارهای اس.پی.اس.اس و آموس، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت که نتایج حاصله فرضیه پژوهش مبنی بر «تهدیدات امنیتی ج.ا.ا در آسیای مرکزی ناشی از فعالیت­های بنیادگرایی اسلامی در حوزه نرم­افزاری شامل اندیشه مذهبی، اندیشه قومی و اندیشه نژادی است» را تائید می­نماید؛ ضمن اینکه مولفه اندیشه مذهبی بیشترین تاثیر را در تهدیدات امنیتی بعد نرم­افزاری داشته است.

کلیدواژه ها

تهدید امنیتی, آسیای مرکزی, جمهوری اسلامی ایران, بنیادگرایی اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.