پرهیز از اسراف، تبذیرو مصرف گرایی در سیره اخلاقی و عملی امام رضا (علیه السلام)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی امام رضا علیه السلام و علوم روز
  • کد COI اختصاصی: IMAMREZA01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا مودب

استاد دانشگاه قم

جواد جمشیدی حسن ابادی

دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشگاه قم

محسن منصوری

کارشناس ارشد علوم سیاسی

چکیده

مسئله اسراف و تبذیر و جلوگیری از مصرف بی رویه از مسائل مهم دین مبین اسلام و سیره ائمه معصومین(سلام الله علیهما) ، به خصوص وجود پر خیر و برکت امام رضا علیه السلام) می باشند و چه بسا پیروی از قرآنو این بزرگواران ما را بر مشکلات و آثار سوء و ویرانگر آن پیروز می گرداند. با دقت نظر در آیات و روایات بهخصوص سیره و روش زندگانی امام رضا (علیه السلام) راه درست زیستن و اقتصاد و میانه روی را به ما نشانداده. اما مشکل اساسی ما، امروزه دوری از معارف دینی در چهارچوب قرآن وروایات می باشد، وقتی انسان ازراه غیر دینی سعی در حل مشکلات دارد، نه تنها مشکلات فردی او حل نخواهد شد، چون انسان فردی حریصو سیری ناپذیر می باشد بلکه باعث بروز مشکلات اجتماعی شده و جامعه را به پرتاب سقوط می رساند. با دقتدر آثار مخرب دنیوی اسراف و تبذیر که باعث بی برکتی، نابودی نعمت، ورشکستگی، فقر، از بین رفتن امکانات،بخل، محرومیت از هدایت، سلب توفیق، از بین رفتن شرافت، عدم استجابت دعا، وآثار مخرب آخروی از قبیلخشم وکیفر اخروی، خواری قیامت، که هلاکت و نابودی انسان را به همراه دارد. می توان راه درست را انتخابنمود. با مطالعه آمار تکان دهنده مصرف بی رویه در ایران به خصوص کالاهای غیر ضروری این هشدار را به مامی دهد که علت اصلی حل نشدن بسیاری از مشکلات اقتصادی و اثر گذاری تحریم دشمنان، همین اسراف وتبذیر در جامعه می باشد. تا زمانی که انسان به معارف دینی رجوع نکند. تا زمانی که به توصیه رهبری بزرگوارانقلاب مبنی بر اقتصاد مقاومتی اهمیت ندهیم. مشکلات پا برجا و فشارها بیشتر می شود، در این مقاله بر آنیم تابه آثار مخرب و پیامدهای هشدار دهنده اسراف و تبذیر از دیدگاه قرآن و به خصوص سیره رضوی پرداختهوبرای حل مشکلات آن چاره جویی نماییم.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، امام رضا (علیه السلام)، اسراف، تبذیر، مصرف گرایی، اقتصاد، قناعت، انفاق، اعتدال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.