برآورد تبخیر و تعرق پتانسیل با استفاده از روش های مختلف توسط نرم افزار REF-ET

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی، منابع طبیعی و دامپزشکی
  • کد COI اختصاصی: AGRONOMY01_584
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه دانشورمروست

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان.

سمیه سلطانی گردفرامرزی

استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان

سمانه پورمحمدی

دکتری آبخیزداری، مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها، یزد.

چکیده

با توجه به اهمیت تبخیر و تعرق در چرخه هیدرولوژی و کاربرد_های متنوع آن در علوم مختلف ، محاسبه مقدار آن از اهمیت بالایی برخوردار است. پدیده تبخیر و تعرق باعث تلفات آب و رطوبت، از سطوح آبی، خاک و پوشش گیاهی شده و محاسبه آن از طریق روشی مناسب با توجه به میزان اندک نزولات جوی و محدودیت منابع آب در ایران از اهمیت زیادی برخوردار است . در این تحقیق جهت براورد تبخیر و تعرق پتانسیل از داده_های میانگین مربوط به حداقل درجه حرارت، حداکثر درجه حرارت، حداقل رطوبت نسبی، حداکثر رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی طی دوره آماری ۲۲ ساله (۲۰۱۳-۱۹۹۲) استفاده شده و با دخالت دادن موقعیت جغرافیایی شامل ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی ایستگاه سقز، پس از بازسازی داده_های مفقوده ، مقادیر تبخیر و تعرق پتانسیل با استفاده از پانزده روش معتبر در نرم افزار REF-ET۱ محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که میانگین تبخیر و تعرق در تمامی سالها و فصول mm/day ۳,۶۱ بدست آمده که کمترین آن متعلق به روش تورک و بیشترین آن مربوط به تشعشعی-فائو است. دو روش مذکور به ترتیب ۲۵,۴۵ درصد و ۱۹,۵۴ نسبت به میانگین اختلاف داشته است. و همچنین بیشترین تبخیر و تعرق در فصل تابستان متعلق به روش تشعشعی-فائو و کمترین تبخیر و تعرق در فصل زمستان متعلق به روش تورک است.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق، بلانی کریدل، پتانسیل، REF-ET

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.