مقایسه برخی ارقام هیبرید گوجه فرنگی (Solanum licopersicom L.) از نظر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فنولوژیکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی، منابع طبیعی و دامپزشکی
  • کد COI اختصاصی: AGRONOMY01_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان عینی زاده

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

حمید دهقانی

دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

مصطفی خدادادی

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

گوجهفرنگی (Solanum lycopersicum L.)، گیاهی دیپلوئید (۲n = ۲x = ۲۴) و از خانواده Solanacea بوده که به عنوان یکی از مهمترین گیاهان این گروه در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود. این گیاه، بومی آمریکای جنوبی بوده و در مکزیک اهلی شده است. گوجه فرنگی یک منبع مهم برای مواد کانی، کاروتنوئیدها، ویتامین ها و همچنین مواد آنتی اکسیدانت مانند لیکوپن، کاروتن و ویتامین C است. به منظور مقایسه برخی ارقام هیبرید مورد کشت در کشور تعداد ۲۰ رقم هیبرید در آزمایشی با طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد آزمون قرار گرفتند. تعداد ۷ صفت مهم مورفولوژیکی و فنولوژیکی شامل تعداد روز تا %۵۰ گلدهی، تعداد روز تا %۵۰ تولید میوه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه، تعداد خوشه گل، تعداد میوه و عملکرد میوه اندازه گیری شد و تجزیه واریانس وجود تنوع را در بین هیبریدهای مورد بررسی مشخص کرد. هیبرید PS-۶۵۱۵ زودرس ترین هیبرید و هایپیل ۵۱۳ بیشترین عملکرد میوه را داشت. تعداد میوه بیشترین همبستگی را با عملکرد میوه نشان داد و مشخص شد که گزینش بر اساس تعداد میوه موثرتر از تعداد شاخه و تعداد خوشه گل است. وراثت پذیری صفات فنولوژیکی و مورفولوژیکی به گونه ای بود که نشان داد گزینش میتواند در بهبود این صفات کمک کند.

کلیدواژه ها

درصد پیشرفت ژنتیکی، گوجه فرنگی، هیبرید، همبستگی ژنتیکی، همبستگی فنوتیپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.