شبیه سازی رفتار هیدرولیکی رودخانه زاینده رود در حالت غیر ماندگار با استفاده از مدل CCHE۲D

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی، منابع طبیعی و دامپزشکی
  • کد COI اختصاصی: AGRONOMY01_180
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد کبیری

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد مهندسی سازههای آبی، دانشگاه صنعتی شاهرود

صمد امامقلی زاده

دانشیار گروه آبوخاک، دانشگاه صنعتی شاهرود

زهرا گنجی

استادیار گروه آبوخاک، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

یکی از اصلی ترین خصوصیات هر رودخانه مربوط به خصوصیات هیدرولیکی و مورفولوژی آن رودخانه میباشد. میتوان گفت با استفاده از این خصوصیات امکان برنامه ریزی مدیریتی بلندمدت در جهت حفظ منابع طبیعی اطراف رودخانه و همچنین جلوگیری از کاهش کارایی سازه های ساخته شده در مسیر رودخانه وجود دارد. ازاین جهت در این پژوهش بازهای به طول ۶ کیلومتر واقع در رودخانه زاینده رود که از مهمترین رودخانه های فلات مرکزی ایران است و سازه های فراوانی بر روی آن قرار دارد انتخاب شده است. سپس با استفاده از مقاطع عرضی نقشه برداری شده از بستر رودخانه، اطلاعات هیدرولیکی ثبت شده در ایستگاه هیدرومتری پل چوم واقع در ابتدای منطقه موردنظر و محاسبه میدانی دانه بندی ذرات بستر رودخانه شبیه سازی جریان غیر ماندگار با استفاده از مدل دوبعدی CCHE۲D انجام پذیرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که در شرایط جریان با دوره بازگشت ۱۰ ساله در تمام طول بازه از رودخانه زایندهرود جریان آب زیربحرانی و عدد فرود کوچکتر از یک است. همچنین میانگین سرعت آب در رودخانه تقریبا برابر ۰/۴ و متوسط تنش برشی برابر ۰/۶ می باشد، که بیشترین سرعت و تنش برشی در مرکز رودخانه قرار دارد و هرچه به سمت کناره ها حرکت کنیم از مقدار آن کاسته میشود. این امر نشاندهنده ایجاد پدیده فرسایش در مرکز رودخانه و رسوبگذاری در کناره ها میباشد.

کلیدواژه ها

شبیه سازی جریان، رودخانه، مدل CCHE۲D، تنش برشی، زاینده رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.