تبیین سناریو های محتمل پیش رو در روابط ایران و عربستان در بازه زمانی ۱۴۰۸

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSIW-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهادر زارعی

دانشگاه تهران

سجاد نجفی

دانشگاه تهران

چکیده

هدف: دو کشور ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای تاثیرگذار در منطقه جنوب غرب آسیا به دلیل نفوذ و هدایت گروه های شیعه و سنی موثر بر تحولات منطقه می باشند که کم و کیف روابط دوجانبه دو کشور تاثیر مستقیم بر روندها و تحولات جاری و پیش رو در این منطقه مهم و استراتژیک جهان خواهد داشت؛ بنابراین، داشتن درک و بینش از آینده روابط دوجانبه جهت تبیین سناریوهای محتمل پیش رو از ضروریات مهم است. روش: در این پژوهش در گام نخست با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات ۱۱ نفر از خبرگان، اقدام به شناسایی پیشران ها و عوامل تاثیرگذار در روابط فی مابین (انتخاب تعداد ۹ مورد به عنوان اهداف متصور) و همچنین شناسایی مهم ترین بازیگران و قدرت های تاثیرگذار در منطقه و دخیل در روابط ایران و عربستان (انتخاب تعداد ۹ بازیگر) کرده و در انتها با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی MACTOR و به کارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع،بازیگران کلیدی منطقه شناسایی شدند. یافته ها: ایران، امریکا و روسیه به عنوان کلیدی ترین بازیگران حاضر در منطقه شناسایی شدند. نتیجه گیری:بر طبق نتایج به دست آمده در بین بازیگران بیشترین توافق بر «ایجاد واگرایی در روابط بین ایران و عربستان» وجود دارد.

کلیدواژه ها

منطقه خلیج فارس, روابط ایران و عربستان, آینده پژوهی, نرم افزار MACTOR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.