مناقشات منفعت طلبانه و بحران امنیتی آب در حوزه آبریز مشترک در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 9، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-9-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 402
نویسندگان
دانشگاه گیلان
دانشگاه گیلان
چکیده
هدف: این نوشتار در نظر دارد برای فهم و تبیین ابعاد بحران آب در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا و بررسی و تحلیل نگاه امنیتی-سیاسی رژیم اشغالگر قدس به منابع آبی در منطقه که چگونه می تواند معادلات آبی منطقه را تحت شعاع قرار دهد و کشور ترکیه نیز با وجود برنامه های توسعه منابع آبی در منطقه، چگونه به دنبال تحقق اهداف خود و تبدیل شدن به قطب صنعتی منطقه است که درنهایت هر دو بازیگر به محرک اصلی ایجاد تنش و چالش جدی در منطقه مبدل شده اند. روش: روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی و مطالعه موضوع به صورت تطبیقی در چهارچوب نظریه «ژئوپلیتیک و هیدروپلیتیک» است. اطلاعات لازم با استفاده از شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به کتاب ها، مقالات، و نشریات داخلی و خارجی گردآوری شده است. یافته ها: یافته ها نشان می دهد که بحران امنیتی آب یکی از مهم ترین چالش های ژئوپلیتیک در آسیای غربی مطرح است. این منطقه جزء مناطق کم آب دنیا است که همین امر بسیاری از کشورهای این منطقه را به عقد پیمان ها و تدابیر سیاسی غیرمتداول واداشته است. بیشتر کشورهای آسیای غربی رودخانه های مشترکی دارند و این رودخانه ها غالبا بدون طرح و برنامه ریزی کلان در معرض بهره برداری بیش ازحد آب قرار دارند.در طول نیم قرن گذشته منازعات اعراب –رژیم اشغالگر قدس و به دنبال آن اهداف توسعه آبی ترکیه و تدابیر ژئواستراتژیک این کشور در آسیای غربی لزوم آنالیز دیپلماسی آب در منطقه را تحقق بخشیده است. نتیجه گیری: درواقع تقسیمات سیاسی منطبق بر حوضه های آبریز طبیعی نیست و مرزهای بین المللی بین کشورها نیز با آن منطبق نیست و این عدم تطابق تقسیمات سیاسی با حوضه های آبریز سبب اصلی ایجاد سوء مدیریت و عدم مدیریت بهینه منابع آب و در طولانی مدت سبب ایجاد بحران و تنش آبی در کشور و در کل منطقه خاورمیانه و جهان اسلام شده امری که در آینده نزدیک منجر به جنگ آب در کشور و نیز در سراسر خاورمیانه خواهد شد. این مقاله به صورت اسنادی و با شیوه توصیفی-تحلیلی بحران امنیتی آب در رژیم اشغالگر قدس و نقش ترکیه و اهداف یک سویه آن و تبعات آن در جهان اسلام را مورد تحلیل قرار داده است.کلیدواژه ها
بحران آب, هیدروپلیتیک آب, آسیای غربیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.