تناوب سببی در زبان فارسی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: مجله پژوهش های زبانی، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JOLR-4-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 281
نویسندگان
چکیده
در این مقاله تناوب سببی در زبان فارسی مورد بررسی قرار میگیرد. با بررسی دادههای فارسی نشان دادهایم فعل های ضدسببی در بازنمایی واژگانی خود بر وجود مولفه سبب و موضوع خارجی دلالت میکنند. در ادامه با تحلیل تناوب سببی در چارچوب رویکرد واژگانی- ساختمند نشان دادهایم تناوب سببی حاصل حضور عبارت زبانی حاوی فعل در دو چارچوب معنایی است که شامل چارچوب سببی و چارچوب ضدسببی میشود. این دو چارچوب حاصل کانونی شدن بخشی از صحنه طرحوارهای هستند که توسط فعل توصیف میشود و به همراه چارچوب نحوی مربوط، به صورت ساخت های فعلی سطح پایین نشان داده میشوند. علاوه بر این نشان دادهایم تناوبی بودن یک فعل، علاوه بر ویژگی هایی معنایی فعل به موضوعات فعلی به کار رفته در جمله نیز بستگی دارد. این مسئله در رویکردهای واژگانی به تناوب سببی قابل تبیین نیست زیرا درج واژگانی در نحو رخ میدهد اما در چارچوب رویکرد فوق که یک انگاره کاربرد- بنیاد محسوب میشود، می توان آن را تبیین کرد. در این رویکرد ساخت ها عبارات زبانی را به عنوان یک کل تایید میکنند بنابراین نقش موضوعات فعلی در تناوبی بودن فعل ها بر اساس این رویکرد توضیح داده میشود.کلیدواژه ها
تناوب سببی, ضدسببی, رویکرد واژگانی- ساختمند, معناشناسی چارچوباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.