بررسی تاثیر عوامل دخیل در درک معنای استعارات و سنجش اعتبار روان شناختی آنها

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهش های زبانی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLR-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا عرفانیان قونسولی

دکتری زبان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی بینالود مشهد

شهلا شریفی

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

 تحقیق حاضر، طرحی آزمایشی تصادفی است که در آن، به بررسی فرضیه برجستگی تدریجی[۱] پرداخته شده است تا بررسی شود عامل مهم در دسترسی به معنا چیست. در فرضیه برجستگی تدریجی اعتقاد بر این است که در فرایند درک، ابتدا معنایی فعال می­شود که برجسته­تر است یعنی آشناتر، پربسامدتر، نمونه اولیه­تر و متداول­تر است و بافت نمی­تواند مانع فعال شدن این معنا شود. هدف از انجام تحقیق این است که مشخص شود آیا فرضیه برجستگی تدریجی در نمونه­های استعاره مورد بررسی در زبان فارسی صدق می­کند یا خیر. روش: محققان برای هرکدام از نمونه­های زبان تمثیلی، یک بافت موثر در معنای تحت­اللفظی آن عبارت و یک بافت موثر در معنای تمثیلی همان عبارت به وجود آوردند. نرم­افزار مورد استفاده، توانایی اندازه­گیری و ضبط زمان با دقت بیش از هزارم ثانیه را داشت. یافته­ها: از نتایج می­توان چنین استنباط کرد که نمونه­های استعاره، فرضیه برجستگی تدریجی را به صورت تمام و کمال تایید نکردند. بنابراین فرضیه­های اصلی تحقیق، کاملا تایید نشدند و به نظر می­رسید بر خلاف پیش­بینی­های فرضیه برجستگی، بافت در بسیاری از موارد در درک بر معنای برجسته پیشی می­گیرد و تاثیر موازی یکدیگر ندارند.   [۱].Graded Salience Hypothesis

کلیدواژه ها

زبان شناسی شناختی, زبان تمثیلی, فرضیه برجستگی تدریجی, استعاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.