بررسی میزان غلظت گاز کلر در هوای استخرهای شنای شهر همدان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE01_385
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3952
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسینعلی نوروزی

احمد شهبازی

محمد رنجبر

سیامک حق جو

چکیده

بدون شک کیفیت شیمیایی و بیولوژیکی هوای استخرهای شنا ، علاوه بر کیفیت آب مصرفی بعنوان یک فاکتور موثر در سلامتی شناگران و کارکنان مطرح بوده و تامین استانداردهای بهداشتی موجود امری ضروری بنظر می رسد. موضوعی که امروزه در کنترلهای بهداشتی اماکن مورد اشاره کمتر مورد توجه دست اندرکاران و محققین قرارگرفته است. بدلیل اینکه در کشور ما ماده اصلی مورد استفاده در گندزدایی آب استخرها گازکلر می باشد انتظار می رود غلظت آن در هوای سالن استخرها بیش از سایر فاکتورهای شیمیایی مورد توجه قرارگیرد. دلیل این مدعا نیز شکایت های متعدد شناگران از عوارض ناشی از بالا بودن میزان این گاز در هوای محیط استخرهاست. دراین مطالعه با استفاده از پمپ نمونه بردار فردی حاوی فیلترغشایی نقره ای با قطر منافذ 0/45 میکرون از هوای سالنهای 5 استخر فعال در شهر همدان تعداد 10 نمونه در دبی 1-3/0 لیتر در دقیقه تهیه و در آزمایشگاه دانشکده بهداشت همدان با استفاده از دستگاه hplc و به روش کروماتوگرافی یونی میزان غلظت گاز کلر در آنها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج بدست آمده از آنالیز 10 نمونه تهیه شده در آزمایشگاه حاکی از آن است که غلظت گازکلر برحسب cl2 در استخر آبیاران 5/79 ، 4/50 الوند 4/11 ، 4/01 لاله 1/05 ، 1/5 کوثر 3/5 ، 3/71 و استخر بهار 10/12 ، 14/81پی پی ام می باشد. این ارقام همگی بالاتر از استانداردهای بهداشتی توصیه شده میباشند. نتایج آنالیز نمونه ها نشان می دهد که غلظت گاز کلر در هوای داخلی کلیه استخرهای شنای واقع در سطح شهر همدان از مقادیر استانداردهای تماس شغلی (ppm 5/0twa = ) و حداکثر غلظت در کوتاه مدت (ppm1= stel) بسیار بالاتر بوده ، بطوریکه بالاترین و پایین ترین غلظت بدست آمده یعنی ارقام 14/81 و 1/05 پی پی ام به ترتیب 30 و 2 برابر استاندارد تماس شغلی می باشند. بنابراین شکی نیست ادامه این وضعیت که ناشی از نامناسب بودن سیستم تهویه هوای سالن ها و همچنین اصولی نبودن روش گندزدایی آب با گازکلر در استخرهاست ، سلامت کارکنان و شناگران را با تهدید جدی مواجه خواهد نمود.

کلیدواژه ها

گاز کلر، هوا ، استخرشنا ، همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.