اثر سمیت آلومینیوم بر القای آپوپتوزیس در کشت سوسپانسیون سلولی برنج (Oryza sativa) ارقام خزر و طارم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه سلول و بافت، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCT-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم نعمت اللهی

دانش آموخته کارشناس ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

مجید مهدیه

دانشگاه اراک، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، کد پستی۷۳۴۹-۸-۳۸۱۵۶

مجتبی یزدانی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آشتیان، گروه زیست شناسی، آشتیان، ایران

محمدرضا امیرجانی

دانشگاه اراک، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، کد پستی۷۳۴۹-۸-۳۸۱۵۶

چکیده

هدف: در این پژوهش اثر سمیت کلرید آلومینیوم (AlCl۳) بر القا آپوپتوزیس درسوسپانسیون سلولی دو رقم برنج (Oryza sativa) خزر و طارم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه سلول های سوسپانسیون سلولی از دو رقم خزر و طارم به مدت ۳ هفته در محیطMS   Skoog) Murashig and) مایع کشت داده شدند. سپس سلول های دو رقم با غلظت های مختلف (۰، ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میکرومولار) کلرید آلومینیوم به مدت ۵۶ ساعت تیمار شدند. تغییرات بیوشیمیایی آپوپتوزیس DNA سلول ها توسط الکتروفورز ژل و تست تانل و تغییرات ریخت شناسی آپوپتوزیس سلول ها با رنگ آمیزی هوخست و پروپیدیوم یدید مورد مطالعه قرار گرفت.  نتایج: نتایج حاصل از الکتروفورز ژل و تست تانل، آسیب DNA و ایجاد قطعات ۱۸۰ تا ۲۰۰ جفت بازی را در دو رقم نشان دادند. همچنین نتایج حاصل از رنگ آمیزی هوخست و پروپیدیوم یدید تغییرات ریختشناسی سلول هاشامل متراکم شدن هسته ها، تخریب غشا و چروکیدگی سیتوپلاسم را با افزایش غلظت بهویژه تحت غلظت ۱۲۰ میکرومولار و در رقم طارم نشان دادند. نتیجه گیری: سمیت AlCl۳ باعث تخریب DNA و تغییرات ریختشناسی سلول ها در دو رقم برنج بهویژه رقم طارم پس از ۵۶ ساعت تیمار و با افزایش غلظت شد.

کلیدواژه ها

آپوپتوزیس, آلومینیوم, برنج (Oryza sativa), سمیت, کشت سلولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.