بررسی دانش و خودکارآمدی درک شده مرتبط با مصرف لبنیات در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان شفت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 19، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-19-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین روحانی

School of Health

آسیه عشوری

School of Health

نصیبه فرمانی

School of Health

فردین مهرابیان

School of Health

مرجان مهدوی روشن

Heshmat Hospital, School of Medicine, Guilan University of Medical Science

چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت سلامت نوجوان به ویژه دختران و عدم کفایت مصرف لبنیات در سراسردنیا، نیاز به بررسی عوامل روان شناختی مرتبط با رفتار مصرف لبنیات، احساس می شود. لذا این مطالعه دردانش آموزان دختر دبیرستانی انجام گرفت. روش بررسی: پژوهشی  تحلیلی بر ۳۸۵ دانش آموز دخترمقطع دوم متوسطه شهرستان شفت در  اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ به ه شیوه ی سرشماری انجام گرفت. ابزار بررسی پرسشنامه ای محقق ساخته، روا و پایا، مشتمل براطلاعات جمعیت شناختی، سازه دانش، خودکارآمدی درک شده و رفتارمصرف لبنیات (بخش مصرف لبنیات از پرسشنامه ی FFQ) بود که توسط دانش آموزان به صورت خودایفا تکمیل شد. تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ انجام شد. از آماره های توصیفی فراوانی (درصد)، میانگین (انحراف معیار) و آزمون های کای اسکوئر، ضریب همبستگی اسپیرمن ورگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. سطح معنی داری آزمون ها، ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. یافته ها: در مجموع ۲۲۱ نفر (۷/۵۷%) کمتر از ۲ واحد و ۱۶۲ نفر (۳/۴۲) بیشتر از ۲ واحد در روز لبنیات مصرف می کردند. میانگین نمره سازه های خودکارآمدی۶/۶±۲۰/۲۳ (در حد متوسط) و دانش ۰۵/۳±۱/۱۹ (در حد خوب) بود. بین خودکار آمدی درک شده و رفتار مصرف لبنیات، همبستگی ضعیف (۱۹۹/۰r=) اما معنی دار۰۵/۰p< ) و بین دانش و رفتار، همبستگی معنی دار مشاهده نشد(۰۵/۰p> ، ۰۲۵/۰r=-). نتایج رگرسیون لجستیک چندگانه بیانگر قدرت پیشگویی کنندگی سازه خودکارآمدی درک شده در رفتار مصرف لبنیات بود، به طوریکه یک نمره افزایش خودکارآمدی درک شده همراه با ۵ درصد افزایش شانس مصرف لبنیات به مقدار ۲ واحد و یا بیشتر یود           (۰۱۶/۱-۰۸۹/۱: فاصله اطمینان۹۵ و ۰۵۲/۱ : نسبت شانس). نتیجه گیری: خودکارآمدی درک شده، رفتار مصرف لبنیات  را در دانش آموزان مورد مطالعه پیش بینی نمود، مداخلات آموزشی در مدارس باید بیشتر برارتقاء ادراکات و نگرش های تغذیه ای تمرکز نمایند.  

کلیدواژه ها

Dairy Products, Knowledge, Self-Efficacy, Students, لبنیات, دانش, خودکارآمدی, دانش آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.