بررسی وضعیت مشارکت شهروندان در طرح تفکیک پسماندهای شهری از مبدا و موانع انجام آن از دیدگاه آنان در شهر بابل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 19، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-19-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسن حسینی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd

علی اصغر ابراهیمی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd

عارفه دهقانی تفنی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd

محمد علی مروتی شریف آباد

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd

چکیده

مقدمه: بهترین نوع از بازیافت پسماند های شهری زمانی اتفاق می افتد که این مواد در منزل توسط خود تولید کنندگان جدا شود. رسیدن به این مقصود، نیازمند مشارکت همه شهروندان و فراهم نمودن زیر ساخت های لازم در زمینه تفکیک پسماند می باشد. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت مشارکت شهروندان در تفکیک پسماندهای شهری از مبدا و موانع انجام از دیدگاه آنان صورت گرفت.  روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۸ بر روی  ۴۷۶ خانوار شهر بابل که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند انجام گرفت. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته، در قالب ۲۱ سوال اختصاصی و عمومی جمع آوری شد. جهت آنالیز اطلاعات از آزمون تی تست، آنالیز واریانس و رگرسیون لجستیک با سطح اطمینان ۹۵/۰ استفاده گردید. یافته ها: از مجموع خانوارهای شرکت کننده ۵/۲۷درصد اغلب اوقات و ۳/۱۵ درصد گاهی اوقات در طرح تفکیک پسماند شرکت داشتند.۸/۹۱درصد از جداسازی پسماند مطلع بودند. بخش قابل توجهی از خانوارهای شهری، نداشتن حوصله(۳/۶۱درصد) و فضای کافی جهت جداسازی پسماند های خانگی (۵/۹۵ درصد)  و از نقطه نظر عوامل مرتبط با شهرداری، فعال نبودن تحویل پسماند خشک در روزهای تعطیل هفته (۷/۹۴درصد) تعداد کم کانکس ها (۸/۹۵درصد) و نبود آموزش های مستمر(۹۵درصد) را بعنوان موانع تفکیک پسماند اعلام نمودند. نتیجه گیری: عمده خانوار های شهری عملکرد، امکانات و برنامه ریزی نامناسب شهرداری و نیز  نداشتن حوصله و فضای کافی را به عنوان موانع تفکیک اعلام نمودند. برای اینکه منابع طبیعی کشوری به هدر نرود و پسماند تولیدی شهروندان کاهش یابد نیاز است انگیزه در افراد ایجاد و نسبت به آموزش های عمومی شهروندان اقدام گردد.  

کلیدواژه ها

Urban Health, Environment, Participation, Waste separation, Obstacles, مشارکت شهروندان, تفکیک پسماند از مبدا, موانع انجام تفکیک, شهر بابل.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.