حکم غیابی: حرکت از مبانی به سمت رویکرد نوین

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله حقوقی دادگستری، دوره: 75، شماره: 75
  • کد COI اختصاصی: JR_JLJ-75-75_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون رضایی نژاد

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تربیت معلم تهران، رییس شعبه ی سوم دادگاه عمومی(حقوقی) اسلامشهر

امیرحسین رضایی نژاد

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دادیار دادسرای عمومی و انقلاب رامسر

چکیده

سیر تحولات قانونگذاری در ارتباط با دادرسی و حکم غیابی در حقوق ایران مواضع متغیری را نشان می دهد. قانونگذار ایرانی پس از چند دهه از اجرای نخستین مقررات دادرسی مدنی، در خصوص احکام غیابی دو معیار ابلاغ واقعی به خوانده و قابلیت تجدید نظر از رای غیابی را به ترتیب موجب حضوری تلقی شدن رای و عدم امکان واخواهی آن دانست. این معیارها، پس از پیروزی انقلاب اسلامی بی اعتبار شد. تا این که در سال ۱۳۷۹ قانونگذار ابلاغ واقعی را موجب حضوری شدن حکم دانست. در فقه امامیه نیز به رغم تجویز رسیدگی غیابی، حضور یا عدم حضور خوانده شاخص توصیف رای به حضوری یا غیابی است. در وضع فعلی که کثرت پرونده های مطرح در دادگستری، کیفیت رسیدگی و آرا را تحت تاثیر قرار داده است، احیای قابل واخواهی نبودن احکام غیابی قابل پژوهش، امری  ضروری است این تحول، با دیدگاه فقها در رعایت  حق اعتراض محکوم علیه غایب مباینتی ندارد.

کلیدواژه ها

حکم غیابی, اصل رعایت حقوق دفاعی, فصل خصومت, دادرسی عادی, دادرسی اختصاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.