تاثیر جنگل کاری گونه های سوزنی برگ و پهن برگ بر برخی ویژگی های خاک جنگل کاری ریمله-لرستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 30، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-30-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جمشیدنیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه لرستان

کامبیز ابراری واجاری

استادیار دانشگاه لرستان

اکبر سهرابی

استادیار دانشگاه لرستان

غلام حسن ویس کرمی

دانشجوی دکتری دانشگاه تهران

چکیده

جنگل­کاری نه تنها پوشش­گیاهی را تغییر می­دهد، بلکه باعث تغییرات مهم در ویژگی­های فیزیکی-شیمیایی خاک می­شود. جنگلداران  همیشه به دانش حاصل از بررسی ویژگی­های فیزیکی- شیمیایی خاک برای حمایت ازجنگل­های تولیدی وابسته هستند. تحقیق­حاضر به منظور بررسی برخی ویژگی­های خاک در  یک منطقه جنگل­کاری انجام گرفت.برای انجام این تحقیق منطقه جنگل­کاری شده ۲۰ ساله ریمله ­خرم آباد (لرستان) با دو توده سوزنی­برگ کاج­بروسیا ( Pinus brutia Ten.) و سرو­نقره­ای(Cupressus arizonica Green.) ویک توده­پهن­برگ بادام­کوهی ( Amygdalus scoparia Spach.) انتخاب شدند.در هر توده ۱۰ قطعه نمونه ۱۰۰ مترمربعی و در مجموع ۳۰ قطعه نمونه به صورت تصادفی پیاده شدند و سپس در مرکز و چهار­گوشه آنها قطعه نمونه ۵/۲×۵/۲ مترمربعی مستقر گردید و نمونه­برداری از عمق ۳۰-۰ سانتی متری خاک به کمک روش نمونه­های­ترکیبی انجام شد(۱۵۰ n=). نتایج نشان داد که از بین پارامترهای مورد مطالعه خاک منطقه از نظر مقدارکربن آلی و پتاسیم قابل جذب در توده های مورد نظر اختلاف معنی­دار وجود دارد (۰۱/۰ p=) و همچنین از نظر مقدار نیتروژ‍ن کل نیز اختلاف معنی­دار مشاهده شد( ۰۵/۰ p=). در این سه توده از نظر سایر پارامترهای خاک (pH، فسفر و وزن­مخصوص ظاهری) اختلاف معنی­داری وجود نداشت. توده بادام­کوهی از نظر کربن­آلی و پتاسیم ­قابل­جذب بیشترین مقدار را داشته و بیشترین مقدار نیتروژن کل مربوط به توده سرو­نقره­ای می­باشد.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی, زاگرس, ویژگی های فیزیکی و شیمیایی, بادام کوهی, سرو نقره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.