ارایه مدل فازی به منظور تعیین حساسیت مناطق ساحلی به آلودگی نفتی
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: ششمین کنگره ملی مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: NCCE06_1137
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1259
نویسندگان
استادیار دانشکده عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
کارشناس ارشد مهندسی عمران - محیطزیست دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین ط
چکیده
با توجه به این که نوار ساحلی دریای خزر از نظر اقتصادی، محیطزیستی و شیلاتی دارای اهمیت بوده و با طول نسبتا زیاد همواره در معرض اثرات منفی ناشی از ریزش نفتی قرار دارد، تعیین مناطق حساس ساحلی آن به آلودگی نفتی و ارایه روشهایی جهت توسعه مدلها و بومی سازی روش ها و تعیین معیارهای حساسیت سواحل کشورمان به آلودگی نفتی بسیار ضروری است. در این مقاله، با ترکیب تکنیکهای ارزیابی چندمعیاره و منطق فازی در محیط GIS مدل سیستم پشتیبان تصمیمگیری جهت اولویتبندی حساسیت زیستمحیطی مناطق ساحلی استان مازندران به آلودگی نفتی ارایه میشود. به منظور ایجاد مدل، در ابتدا بر اساس نظرات کارشناسی، معیارهای موثر شناسایی شده و با جمعآوری دادهها و پردازش نقشههای اولیه معیارها، نوار ساحلی بر اساس معیارهای انسانی، اکولوژیکی، هیدرودینامیکی و مورفولوژیکی به فواصل مناسب تقسیم و لایه اطلاعاتی مورد نظر تهیه میشود. سپس لایههای پردازش شده با به کارگیری روشهایAHP و AHP فازی وزندهی شده و در مرحله بعد با بهکارگیری مدلهای فازی تلفیق لایهها درGIS انجام میشود، در نهایت نیز درجه حساسیت هر منطقه نسبت به آلودگی نفتی مشخص و نقشه کلی حساسیت تهیه می شود. همچنین نتایج نهایی بر اساس اولویت حساسیت رتبه بندی شده و نتایج حاصل از اجرای مدلها مقایسه و مدل مناسب ارایه میشود. جهت به دست آوردن وزن پارامترها به روشAHP و AHP فازی در محیطMatlab برنامهنویسی شده و برای آمادهسازی لایهها و رویهمگذاری آنها، از نرمافزار ArcGIS۹ استفاده شده استکلیدواژه ها
منطق فازی، آلودگی نفتی، ، GIS، نقشه های حساسیت، DSSمقالات مرتبط جدید
- بررسی راهکارهای مقاومسازی سازه های شهری در برابر زلزله و فرونشست زمین
- راهکارهای نوین برای کاهش هزینههای اجرایی و افزایش کارایی در شهرداری ها
- مدیریت و بهروزرسانی بانک های اطلاعات مکانی شهری با GIS در شهرداریها
- پایش سلامت پلها و سازه های شهری با سنسورهای IoT
- کاربرد زنجیره ارزش مکانی در شناسایی و اولویت بندی فرصت های سرمایه گذاری شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.