بررسی سطح سرمی هورمون های تولیدمثلی در بره های نر سالم و اخته شده قزل در دوره قبل از بلوغ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-30-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطیفه مرادی

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

غلامعلی مقدم

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

حسین دقیق کیا

علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

غلامرضا حمیدیان

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز

فرشید نظری زنوز

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی:محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- بیضه، از طریق مسیر های عصبی و اندوکرینی فعالیت تولید مثلی حیوان را هدایت می کنند. اختلال در هر یک از این مسیر ها منجر به ناکارآمدی سیستم تولید مثلی می شود. هدف: ارزیابی الگوی تغییر هورمون های جنسی در بره های سالم و اخته شده قزل در دوره قبل از بلوغ در سنین مختلف هدف عمده بود. روش کار: در این بررسی ۲۰ راس بره نژاد قزل در ۴ رده سنی (۱-۴ ماهه) انتخاب و به روش جراحی باز اخته شدند و همزمان ۴ راس بره یک ماهه به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. بره های پنج گروه با یک جیره یکسان مطابق احتیاجات NRC,۲۰۰۷  تا رسیدن به سن ۹ ماهگی تغذیه شدند. خونگیری از بره ها به صورت ماهانه تا نه ماهگی انجام شد و پس از جداسازی سرم، سطح هورمون های تستوسترون، LH و FSH توسط الایزا اندازگیری شدند. نتایج: در بره های نر سالم غلظت تستوسترون از سن ۴ ماهگی (۶۵/۰ نانوگرم در میلی لیتر) شروع به افزایش کرده و در ۹ ماهگی به۳۳/۲ نانوگرم در میلی لیتر رسید، غلظت FSH دربره های سالم در دوره پس از شیرواری و ابتدای بلوغ بیشترین بود (۰۵/۰> P). غلظت LH در سن سه ماهگی در نر های سالم به یکباره افزایش قابل توجهی داشت. در گروه اخته شده یک ماهه غلظت تستوسترون اختلاف معنی داری با ماه های دیگر نداشت (۰۵/۰< P). مقایسه غلظت تستوسترون در گروه های اخته یک ماهه، دو ماهه، سه ماهه با هم اختلاف معنی داری با هم نداشتند (۰۵/۰< P). افزایش مقدار  LH و FSH در فاصله یک ماه پس از اخته شدن در گروه های اخته نسبت به گروه شاهد چشمگیر بود.نتیجه گیری نهایی: نقطه برجسته مطالعه حاضر ویژگی افزایش گنادروتروپین ها در انتهای دوره شیرواری ( ۲-۴ ماهگی)  است که نشان دهنده شروع بلوغ هورمونی در نژاد قزل می باشد.

کلیدواژه ها

اخته کردن, بره های نژاد قزل, تستوسترون, LH, FSH

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.