تجزیه و تحلیل ژنتیکی پارامترهای الگوی رشد حاصل از مقایسه توابع غیرخطی در گوسفند مغانی با استفاده از راهبرد بیزی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-28-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذر راشدی ده صحرائی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

جمال فیاضی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

عباس مسعودی

گروه علوم دامی دانشگاه لرستان

رستم عبداللهی آرپناهی

پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

چکیده

زمینه مطالعاتی: مدلهای رشد، توابع ریاضی هستند که برای توصیف الگوی رشد به کار میروند. هدف: هدف از انجام این پژوهش، برآورد فراسنجه های ژنتیکی پارامترهای رشد حاصل از بهترین مدل غیرخطی و عوامل محیطی مختلف موثر بر این پارامترها در گوسفندان مغانی بود. روش­کار: در این پژوهش، به منظور برآورد اجزاء (کو)واریانس پارامترهای الگوی رشد، از تعداد ۷۲۷۸ رکورد وزن تولد، ۵۸۸۱ رکورد وزن شیرگیری، ۵۰۱۳ رکورد وزن شش ماهگی، ۲۸۱۹ رکورد وزن نه ماهگی و ۲۸۸۳ رکورد وزن یک­سالگی گوسفندان مغانی که طی سال های ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۹ در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد این گوسفند واقع در جعفرآباد مغان جمع آوری شده بود، استفاده شد. در این مطالعه پارامترهای الگوی رشد (وزن بلوغ، نرخ رشد و نرخ بلوغ) با استفاده از چهار مدل رگرسیون غیرخطی گومپرتز، لجستیک، برودی و ون برتالانفی با رویه NLIN نرم افزار SAS محاسبه شد. جهت برآورد اجزای واریانس-کواریانس پارامترهای الگوی رشد از روش آماری بیزی مبتنی بر تکنیک نمونه گیری گیبس و نرم افزار MTGSAM استفاده شد.  نتایج: مدل ون برتالانفی به علت داشتن بیشترین ضریب تبیین و کمترین مقدار آکائیکی به عنوان مدل برتر در مقایسه با سایر مدل ها، انتخاب شد. عوامل محیطی سال تولد (۰۱/۰p < )، جنسیت بره (۰۱/۰p < ) و سن مادر هنگام زایش (۰۵/۰p < ) بر وزن بلوغ و نرخ رشد از لحاظ آماری معنی دار بودند. اثرات ثابت سال تولد و جنسیت بره بر نرخ بلوغ اثر معنی دار داشتند (۰۱/۰p < ). از بین شش مدل خطی برازش شده در روش بیزی، بر اساس کمترین مقدار واریانس باقیمانده برای وزن بلوغ مدل ۴، برای نرخ رشد مدل ۶ و برای نرخ بلوغ مدل ۵ انتخاب گردید. وراثت پذیری مستقیم برآورد شده بر اساس مدل مناسب انتخاب شده، برای صفات مذکور به ترتیب برابر ۰۰۳/۰±۲۹/۰، ۰۰۴/۰±۳۵/۰ و ۰۰۵/۰±۲۱/۰ بود. همبستگی بین پارامترهای الگوی رشد مثبت و نزدیک به صفر برآورد شد. نتیجه گیری کلی: طبق نتایج به دست آمده، اثر عوامل محیطی بر پارامترهای الگوی رشد مهم و تاثیرگذار هستند و باید در تجزیه و تحلیل این پارامترها مورد بررسی قرار گیرند.

کلیدواژه ها

الگوی رشد, توابع غیرخطی, روش بیزی, گوسفند مغانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.