مقایسه روش انتخاب ژنومی و کلاسیک در اصلاح نژاد طیور بومی ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-27-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 320
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا ابراهیم پورطاهر

گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

صادق علیجانی

گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

سید عباس رافت

گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

احمد رضا شریفی

گروه علوم دامی دانشگاه گوتینگن آلمان

چکیده

زمینه مطالعاتی: در کشورهای در حال توسعه مخصوصا" ایران سرمایه­های بومی نقش مهمی در اقتصاد روستایی ایفا می­کنند. نژادهای بومی در مقایسه با سویه­های تجاری می­توانند سطوح بالاتری از عملکرد را در شرایط نامساعد محیطی حفظ ­کنند. هدف: این مطالعه به منظورمقایسه راهکارهای انتخاب ژنومی و انتخاب کلاسیک در طیور بومی ایران با استفاده از نرم­افزار ZPLAN+ انجام شد. روش کار:  یک سناریوی مرجع و یک سناریوی ژنومی با تعداد ۳۴۶۰ پرنده در هر دو سناریو شبیه­سازی شد.  سناریوی مرجع بر پایه اطلاعات فنوتیپی و سناریوی ژنومی بر پایه ترکیبی از اطلاعات فنوتیپی و ژنومی با دو جمعیت مرجع ۵۰۰ و ۱۰۰۰ حیوان برای هر دو جنسشبیه­سازی  شد. اطلاعات ژنومی مربوط به ۴۰۰۰ مرغ و تعداد متغیر خروس (۸۰۰ تا ۴۰۰۰) بود. صفات مورد مطالعه شامل تعداد تخم­مرغ، وزن بدن در هشت هفتگی، متوسط وزن تخم­مرغ و سن بلوغ جنسی بود. برای شبیه­سازی این صفات از پارامترهای انحراف­معیار فنوتیپی، وراثت­پذیری، همبستگی­های ژنتیکی و فنوتیپی و ضرایب اقتصادی استفاده شد. نتایج: فاصله بین­نسلی در هر دو سناریو برابر ۵/۱۴ ماه بود. با افزودن اطلاعات ژنومی به سناریوی مرجع دقت برآوردها از ۶۲/۰ برای خروس­ها و ۶۴/۰ برای مرغ­ها به ۷۷/۰ برای هر دو جنس در سناریوی ژنومی افزایش یافت. رشد ژنتیکی صفات با افزایش تعداد خروس­های تعیین ژنوتیپ شده و همچنین با افزایش تعداد پرنده در جمعیت مرجع افزایش یافت. مقادیر رشد ژنتیکی صفت تعداد تخم­مرغ، وزن بدن در هشت هفتگی، متوسط وزن تخم­مرغ و سن بلوغ جنسی به ترتیب از ۲۲/۰، ۵۷/۲، ۰۹/۰ و ۲۳/۰- در سناریوی مرجع به ۳۰/۰، ۶۰/۳، ۱۱/۰ و ۲۷/۰- درسناریوی ژنومی با جمعیت مرجع ۱۰۰۰ حیوان  افزایش یافت. سود حاصل از برنامه اصلاحی تنها در سناریوی ژنومی با جمعیت مرجع ۱۰۰۰ پرنده نسبت به سناریوی مرجع بالاتر بود.  نتیجه­گیری نهایی: استفاده از اطلاعات ژنومی باعث افزایش رشد ژنتیکی در تمام صفات شد. در این تحقیق هزینه­ها کاهش نیافتند اما اطلاعات ژنومی دقت انتخاب برنامه اصلاح نژادی را افزایش داد.   

کلیدواژه ها

انتخاب ژنومی, شبیه سازی, طیور بومی, ZPLAN+

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.