ارزیابی زیستی اقتصادی پرورش جوجههای گوشتی بر اساس نسبتهای مختلف جنسیتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 27، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-27-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی عربی

گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

یوسف مهمان نواز

گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

علی نوبخت

گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

زمینه مطالعاتی: پرورش جوجه های گوشتی به تفکیک جنسیت یا به نسبت های مختلف جنسیتی موضوعی است که در تحقیقات مختلف، نتایج متفاوتی دربرداشته است. هدف: این تحقیق به منظور مقایسه شاخص های زیستی اقتصادی پرورش نسبت های مختلف جنسیتی جوجه های گوشتی از روز یازدهم پرورش انجام گردید. روش کار: آزمایش با استفاده از ۱۸۰ قطعه جوجه گوشتی سویه راس ۳۰۸ در ۵ گروه مختلف نسبت جنسی (گروه ۱: ۲۵ درصد نر و ۷۵ درصد ماده؛ گروه ۲: ۵۰ درصد نر و ۵۰ درصد ماده؛ گروه ۳: ۷۵ درصد نر و ۲۵ درصد ماده؛ گروه ۴: ۱۰۰ درصد ماده و گروه ۵: ۱۰۰ درصد نر) با ۳ تکرار و ۱۲ جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج: بر اساس نتایج، خوراک مصرفی فقط در دوره رشد (۱۱ تا ۲۴ روزگی) بین گروه های مختلف جنسیتی تفاوت معنی­داری داشت (۰۵/۰P< ) و گروه های ۱ و ۳ بیشترین مقدار مصرف را نشان دادند. در دوره رشد و کل دوره (۱۱ تا ۴۲ روزگی)، گروه حاوی نر خالص، بیشترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل غذایی را داشت (۰۵/۰P< ). از میان پارامترهای لاشه، فقط بازده لاشه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت و گروه ۳ بیشترین بازده لاشه (۰۶/۷۳%) را دارا بود (۰۵/۰P< ). شاخص اروپایی جوجه های گوشتی در گروه های ۵ و ۳ بیشترین مقدار را نسبت به گروه های دیگر نشان داد  (۰۵/۰P< ). سود محاسبه شده در ۹ حالت ارزیابی اقتصادی (سه روش تعیین قیمت شامل میانگین قیمت سال ۱۳۹۴، میانگین قیمت بدترین و بهترین دوره پرورش دو سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴) و ۳ روش فروش (فروش مرغ زنده، مرغ کشتار شده و به تفکیک قطعات لاشه) با کاهش درصد جوجه های نر در گروه های مورد مطالعه روند نزولی داشت (۰۵/۰P< ) و کاهش تا ۵۰ درصد نر، تفاوت معنی داری را نشان نداد. نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج حاصل از مقایسه سود روش های مختلف ارزیابی اقتصادی می توان پرورش مخلوط را تا زمانی که درصد نرها از ۵۰ درصد پایین­تر نباشد، توصیه نمود.

کلیدواژه ها

ارزیابی زیستی اقتصادی, راس ۳۰۸, جنسیت, جوجه گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.