اثر پسماند گیاهان دارویی بر فراسنجه های خونی، صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ های ایمونولوژیک مرغ های تخم گذار تغذیه شده با نسبت های متفاوت اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 27، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-27-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده اسماء موسوی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

سید امیرحسین مهدوی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

احمد ریاسی

گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

حسین حسینی

گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

زمینه مطالعاتی: استفاده از پسماند گیاهان دارویی می تواند در جیره های مستعد پراکسیداسیون لیپیدی مفید واقع شود. هدف: این آزمایش به منظوربررسی اثر سطوح مختلف مخلوط پسماند گیاهان دارویی (تایموسولگاریس،منتا پیپریتا، رزمارینوس افیسینالیس و آنتوم گراوئولنس) در جیره­های غذایی با نسبت های متفاوت اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳ بر فراسنجه های خونی، پایداری اکسیداتیو،صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ های ایمنی مرغ­های تخم گذار انجام پذیرفت. روش کار: در این پژوهش از ۱۲۰ قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه های-لاینW-۳۶ (در سن ۴۰ هفتگی) استفاده شد. مرغ­ها به صورت تصادفی بین ۶ تیمار آزمایشی، متشکل از ۴ تکرار و ۵ قطعه مرغ در هر تکرار و در قالب یک آزمایش فاکتوریل ۳×۲ بر پایه طرح کاملا تصادفی اختصاص یافتند. نتایج: استفاده از جیره های با نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳، موجب افزایش غلظت مالون دی آلدهید سرم و شاخص رنگ زرده تخم­مرغ (۰۵/۰P< ) و نیز کاهش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز (۰۱/۰P< )، غلظت تری­گلیسرید پلاسما (۰۵/۰P< ) و کلسترول زرده تخم مرغ (۰۱/۰P< ) گردید. تغذیه پرندگان با جیره های حاوی پسماندهای گیاهی، شمار لنفوسیت ها، تیتر آنتی­بادی علیه ویروس بیماری نیوکاسل و نیز شاخص رنگ زرده، استحکام پوسته تخم­مرغ و واحد هاو را به طور معنی داری (۰۵/۰P< ) بهبود بخشید. شمار هتروفیل ها، میزان کلسترول و تری گلیسرید پلاسما (۰۵/۰P< ) و فعالیت آنزیم­های گلوتامیک پیروات ترانس آمیناز و آلکالین فسفاتاز در سرم پرندگانی که باجیره حاوی پنج درصد مخلوط پسماند تغذیه شده بودند کاهش یافت (۰۵/۰P< ). نتیجه گیری نهایی: هرچند تغذیه نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳ موجب کاهش سطح کلسترول و تری گلیسرید پلاسما، کلسترول تخم مرغ و فعالیت آنزیم های کبدی گردید، اما امکان بروز فساد اکسیداتیو را افزایش داد. با این وجود بهره گیری از سطح پنج درصد پسماند گیاهان دارویی توانست موجب بهبود شاخص های آنزیمی سلامت کبد، پاسخ های ایمنی سلولی و استحکام پوسته تخم مرغ شود.

کلیدواژه ها

اسیدهای چرب, پاسخ های ایمنی, پسماند گیاهان دارویی, فراسنجه ها خونی, کیفیت تخم مرغ, مرغ تخمگذار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.