بررسی رابطه دسترسی به کالاهای هنری و خدمات فرهنگی با سرمایه اجتماعی و ابعاد آن ( مطالعه شهروندان اصفهانی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-29-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اسماعیلی

دانشیار، گروه مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان، ایران

سحر فائقی

دکتری جامعه شناسی فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

بهمن باینگانی

استادیار، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، ایران

چکیده

باتوجه به اهمیت اشکال سرمایه در توسعه شهری و نیز قابلیت تبدیل آنها به یکدیگر، در پژوهش حاضر تلاش شد تا رابطه بین دسترسی کالاهای هنری و خدمات فرهنگی با ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی شهروندان شهر اصفهان در سال ۹۲-۹۱ بررسی شود. پژوهش حاضر به لحاظ زمانی، تک مقطعی و ازنظر میزان ژرفایی ازجمله مطالعات پهنانگر است. جامعه آماری، شهروندان ۲۰ تا ۶۴ ساله مناطق چهارده گانه شهر اصفهان را شامل بوده است که براساس فرمول کوکران، ۴۰۰ نفر از شهروندان به روش نمونه گیری خوشه­ای برای پاسخ گویی به سوالات پژوهش انتخاب شدند. در سطح توصیفی، نتایج نشان دهنده مطلوب نبودن متغیرهای پژوهش است. در سطح تحلیلی، نتایج نشان داد بین سازه دسترسی به کالاهای هنری و خدمات فرهنگی با سازه سرمایه اجتماعی ارتباط معناداری وجود نداشته است؛ اما با برخی از مولفه­های آن، یعنی مولفه احساس امنیت (به صورت معکوس) و مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت مدنی (به طور مستقیم) رابطه معناداری وجود دارد. در ارتباط با سازه دسترسی به کالاهای هنری و خدمات فرهنگی در بین مولفه­های تشکیل دهنده، باتوجه به مقادیر استاندارد برآوردشده ضریب گاما، مقیاس­های استفاده از وسایل و امکانات فرهنگی و هنری با ضریب ۶۲۷/۰، خلق اثر با ضریب ۵۷۲/۰ و مالکیت کالاهای فرهنگی و هنری با ضریب ۳۹۰/۰، به ترتیب بیشترین همبستگی را داشته اند. در ارتباط با سازه سرمایه­های اجتماعی نیز در بین ابعاد سرمایه اجتماعی، هنجارهای اجتماعی با بار عاملی ۰۱۸/۱، اعتماد اجتماعی با بار عاملی ۶۱۳/۰ و شبکه­های اجتماعی با بار عاملی ۹۳۲/۰- نیز میزان همبستگی با نمرات سازه سرمایه اجتماعی را گزارش می­دهد.

کلیدواژه ها

سرمایه فرهنگی, دسترسی به کالاهای هنری و خدمات فرهنگی, سرمایه اجتماعی, ابعاد سرمایه اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.