بررسی اثرات رقابت های درون گروهی بر توسعه محلی (مورد مطالعه: شهر زرنق در استان آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-29-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی عنبری

دانشیار، جامعه شناسی توسعه، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ایران

مهدی ولی نسب

کارشناس ارشد توسعه اجتماعی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

در ادبیات جامعه شناسی توسعه درباره نقش مولفه های تعاون، همکاری، مشارکت و ... در توسعه به طور عام و توسعه محلی به طور خاص قلم فرسایی شده است؛ اما درباره جایگاه رقابت و کشمکش­های فردی و گروهی به عنوان عناصری تعیین کننده در مناسبات اجتماعات محلی کوتاهی شده است. هدف این پژوهش در درجه اول، بررسی ارتباط میزان رقابت­گرایی مردمی با توسعه اجتماعات محلی و در گام بعدی، بررسی این رابطه با حضور متغیرهای واسطی مانند اعتماد، انسجام، مشارکت و روابط اجتماعی به عنوان عناصر تشکیل دهنده سرمایه اجتماعی است. پژوهش با روش «پیمایش» متکی بر نمونه ۳۷۰ نفری از افراد بالای ۱۸ سال ساکن در شهر زرنق از توابع استان آذربایجان شرقی بوده است. یافته­ها نشان می دهد بین رقابت­گرایی و تمایزخواهی­های مردمی با سطح توسعه عینی و ذهنی در منطقه مطالعه شده ارتباط مستقیم وجود داشته است؛ به طوری که هرچه میزان رقابت­گرایی مردمی بالاتر بوده، به همان میزان، توسعه محلی افزایش یافته است؛ اما این رابطه با حضور متغیرهای واسطی مانند اعتماد، انسجام، مشارکت و روابط اجتماعی ناپدید می­شود. بدین معنا که متغیرهای واسط، خود نیز به عنوان متغیرهای مستقل، ارتباط مستقیم با توسعه محلی دارند؛ اما در تقابل با رقابت گرایی عمل کرده­اند. درواقع میزان قوت یا ضعف جمع گرایی یا گروه گرایی میان اعضای اجتماع مطالعه شده، رابطه مستقیم با توسعه محلی را تبیین می­کند.

کلیدواژه ها

رقابت گرایی, توسعه محلی, اعتماد, انسجام, مشارکت, زرنق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.