کلیشه های جنسیتی در ایران بر پایه رویکرد اجتماعی و جمعیت ‎شناختی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-31-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب فروتن

دانشیار جمعیت شناسی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران، ایران

چکیده

با توجه به نقش تعیین کننده جمعیت زنان در فرایند رشد و توسعه جامعه، در پژوهش حاضر برخی از مهم ترین الگوها و تعیین کننده‎ های مرتبط با کلیشه های جنسیتی در ایران بر پایه رویکرد فرهنگی - اجتماعی و جمعیت شناختی مطالعه می شود. برای بررسی کلیشه های جنسیتی از الگوی ترکیبی ماکیونس (۲۰۰۱) و تایلور (۲۰۰۳)، مبتنی بر گویه ‎های هفت گانه کلیشه های جنسیتی، استفاده شده است. به‎ طور کلی، تجزیه و تحلیل ‎های پژوهش حاضر نشان داده اند حدود یک سوم افراد مطالعه شده به کلیشه های جنسیتی نگرش مثبت دارند؛ با وجود این، این الگوی کلی به طور چشمگیری از سه دسته اصلی متغیرهای تعیین کننده شامل متغیرهای پایه جمعیت شناختی، مولفه های دینداری و متغیرهای مرتبط با نقش های جنسیتی تاثیر می گیرد. در مجموع، نتایج این پژوهش در چارچوب نظریه های نوگرایی و تغییرات بنیادین در نظام ارزش های جامعه تبیین می شود؛ بدین معنا که کلیشه‎ های جنسیتی به شدت از رویکردهای نوگرایانه و مدرن تاثیر می گیرند.

کلیدواژه ها

کلیشه های جنسیتی, رویکرد اجتماعی – جمعیت شناختی, دینداری, نقش های جنسیتی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.