سنجش احساس امنیت زنان مبتنی بر عوامل چند بعدی و میان رشته ای در شهر مشهد

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-21-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب احمدی

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مرکز سنندج

عطاء اسمعیلی

کارشناس ارشد پژوهشگری علوم اجتماعی

چکیده

احساس امنیت از جمله مقولات مهم در هر جامعه ای به شمار می رود و مقدمه لازم برای حیات هر نظام سیاسی و اجتماعی است. احساس امنیت به احساس روانی شهروندان از امنیت مرتبط بوده و از اینرو موضوعات و مسایل بسیاری را پیرامون خویش در رابطه با تامین یا عدم تامین آن به همراه دارد. از جمله آسیب پذیرترین اقشار هر جامعه در رابطه با موضوع امنیت، زنان هستند و بر این اساس، موضوع این پژوهش بررسی احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در سال ۱۳۸۷ و عوامل موثر بر آن می باشد یا به عبارتی هدف پژوهش واکاوی احساس امنیت زنان و مولفه های موثر بر آن است.      این نوشتار از نظر کنترل شرایط پژوهش یک بررسی پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی، مقطعی است(نیمه دوم سال ۱۳۸۷). جامعه آماری پژوهش زنان بالای ۱۵ سال مناطق ۱۲گانه شهر مشهد بوده و حجم نمونه مقتضی بر اساس فرمول کوکران ۳۶۰ نفرتعیین شده است و نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای انجام شد؛ به طوری که پرسشنامه طراحی شده با روایی سازه­های مناسب(براساس ضریب آلفای کرونباخ) در میان خوشه های منتخب تکمیل شد.    در این پژوهش میانگین احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در یک طیف ۵ وجهی،  ۴۰/۲ بوده است که از نمره متوسط پایین تر می باشد. در بررسی عوامل موثر در تحلیل رگرسیون چندمتغیری مهمترین عوامل موثر به ترتیب اهمیت عبارت بودند از:  استفاده از وسایل ارتباط جمعی، نگرش به حجاب، طراحی شهری، تصور فرد از خود و حمایت اجتماعی که متغیر آخر دارای رابطه معکوس با متغیر وابسته بوده است. این عوامل توانستند ۵۴/۰ واریانس متغیر وابسته پژوهش را تبیین کنند.  

کلیدواژه ها

امنیت, امنیت اجتماعی, مساله اجتماعی, نگرش, رسانه های گروهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.