تحلیل جامعه شناختی نهضت جنگل با تاکید بر ایدئولوژی آن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-26-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید اسماعیل مسعودی

دانشجوی دکتری جامعه ‍ شناسی، دانشگاه شیراز، ایران

سید سعید زاهد زاهدانی

دانشیار، بخش جامعه شناسی دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

         تاریخ معاصر ایران مشحون از نهضتها و جنبشهای اجتماعی خرد و کلان بوده است. این نهضتها بهندرت از دیدگاه نظریههای جنبش اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته است. نهضت جنگل که ۹ سال پس از امضای فرمان مشروطه در سال ۱۲۹۴ ش آغاز گردید، از اولین حرکتهای ملت ایران در پاسخ به عدم تحقق آرمانهای انقلاب مشروطه بود. در این تحقیق با مروری بر نظریههای جنبش اجتماعی، نظریه زاهد برگزیده شد که تناسب بیشتری با فضای تاریخ معاصر ایران دارد. این نظریه مهمترین رکن در شناسایی جنبش را جهت جنبش میداند که در ایدئولوژی آن متبلور است. این پژوهش در چارچوب روششناسی رئالیستی با استفاده از استراتژی تحقیق پسکاوی و روش تاریخی انجام شده است. تحلیل شواهد تاریخی برمبنای این نظریه نشان داد که نهضت جنگل با ایدئولوژی بسیار نزدیک با ایدئولوژی انقلاب مشروطه شروع شد اما در میانه راه دچار پارادوکس در ایدئولوژی شد. در ادامه هر چند موفقیتهای اولیه و زودگذری کسب کرد ولی خیلی زود به دلیل همان پارادوکس از هم فرو پاشید.   

کلیدواژه ها

نهضت جنگل, جنبش اجتماعی, نظریه جنبش اجتماعی, ایدئولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.