تغییرات فرهنگی و افت باروری در ایران (برپایه تحلیل ثانوی دادههای پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-26-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه تهران

امیر رستگارخالد

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شاهد تهران

چکیده

          براساس دادههای منتشر شده از سوی سازمآن های مختلف جمعیتشناختی، نرخ باروری در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله در ایران در حال کاهش است. این امر میتواند ناشی از دلایل متعددی باشد. با وجود این، دگرگونیهای فرهنگی طی چند دهه اخیر، در میان سایر تغییرات، بیشتر از همه خودنمایی میکنند: رشد فردگرایی، تغییرات مذهبی، رشد سکولاریسم و دگرگونی در ارزش ‎ های خانوادگی، در زمره مهمترین تحولاتی قرار دارند که میتوان ارتباط آن ها را با باروری بررسی کرد. هدف از این پژوهش، مطالعه رابطه تحولات فرهنگی در حوزههای فردی، خانوادگی و مذهبی با تغییرات نرخهای باروری در مراکز استآن های ایران است. دادههای مربوط به این تحولات فرهنگی از یافتههای پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان در سال ۱۳۸۰ استخراج شده است. برای به دست آوردن نرخهای باروری عمومی در این سال نیز، میزآن های باروری در سال ۱۳۷۵، براساس روش "فرزندان خود" به دادههای استاندارد برای سال ۱۳۸۰ تبدیل شده است. برایناساس، روش تحقیق در این مطالعه، از نوع تحلیل ثانوی است. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه کاملا معناداری میان متغیرهای فردگرایی، دینداری، سکولاریسم و ارزشهای خانوادگی در میان مراکز استانی ایران با نرخهای باروری در این استان ها وجود دارد؛ بهاین معنا که هر چه میزان دینداری شهرها بیشتر، سطوح سکولاریسم و فردگرایی کمتر، میزان توجه به ارزشهای خانوادگی بیشتر باشد، نرخ باروری در آن شهرها بیشتر است و برعکس، دینداری کمتر، سکولاریسم و فردگرایی بیشتر و توجه به ارزشهای خانوادگی کمتر، با نرخهای پایین باروری رابطهای مثبت و همسو دارند.  

کلیدواژه ها

تغییرات فرهنگی, باروری, فردگرایی, دینداری, سکولاریسم و ارزشهای خانوادگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.