اثر پیش تیمار مدت آبنوشی و امواج فراصوتی بر جوانه زنی و خصوصیات بیوشیمیایی بذر سرخارگل (Echinacea purpurea L.)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-7-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رسولی

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

منوچهر قلی پور

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

حمید رضا اصغری

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

محبوبه حجتی

کارشناسی ارشد اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

پیش­تیمار بذرها با امواج فرا­صوتی یکی از روش­های بیوفیزیکی پرایمینگ بذر می­باشد، پیش­خیساندن بذر در آب نیز یکی از روش­های بهبود جوانه­زنی می­باشد. از این رو به­منظور بررسی اثر پیش­تیمار مدت آبنوشی و امواج فراصوتی بر جوانه­زنی و خصوصیات بیوشیمیایی بذر سرخارگل آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با ۸ تیمار و ۳ تکرار انجام شد. نتایج جدول تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که اعمال تیمار بر تمام صفات در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. بیش­ترین و کم­ترین میزان جوانه­زنی به­ترتیب در پیش­تیمار امواج فراصوتی و شش ساعت آبنوشی با میانگین ۳/۹۷ و تیمار شاهد با میانگین ۸۴ درصد مشاهده شد. بیش­ترین میزان پروتئین محلول در پیش­تیمار امواج فراصوتی - شش و نه ساعت آبنوشی با میانگین­های ۶/۴۳ و ۸/۴۲ و کم­ترین میزان آن نیز در تیمار شاهد با میانگین ۲۷ میلی­گرم بر گرم وزن تر مشاهده شد. پیش­تیمار امواج فراصوتی و آبنوشی در همه موارد میزان قند کل بیش­تری را نسبت به عدم پیش­تیمار امواج فراصوتی و آبنوشی نشان داد، پیش­تیمار امواج فراصوتی صفر و آبنوشی صفر، پیش­تیمار امواج فراصوتی و آبنوشی صفر به­ترتیب بیش­ترین مقادیر نشاسته را با میانگین­های ۵/۶ و ۲/۵ میلی­گرم بر گرم وزن تر و کم­ترین میزان آن نیز در تیمار پیش­تیمار امواج فراصوتی و شش ساعت آبنوشی با میانگین ۰۲/۳ میلی­گرم بر گرم وزن تر مشاهده شد، در نهایت پیش­تیمار امواج فراصوتی بذر­ها به همراه آبنوشی توانست درصد و سرعت جوانه­زنی بذر سرخارگل را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

پروتئین محلول, درصد جوانه زنی, سرعت جوانه زنی, قند ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.