تلفیق داده های GPS و InSAR برای بهبود دقت نظارت بر جابجایی سدها (منطقه مورد مطالعه: سد گیوی - ایران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه رویکردهای نوین در مهندسی عمران، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JNACE-4-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان جوادی

گروه نقشه برداری ، آموزشکده فنی و حرفه ای سماء ، اردبیل، ایران.

زهرا قربانی

کارشناس ارشد ژئودزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

یکی از شایع­ترین پدیده­های طبیعی که باعث فرونشست و نیز تغییر شکل و جابجایی می­شود، زمین لغزش است. با توجه به این نکته اهمیت کشف جابجایی در مناطق حساسی مانند سد و منطقه اطراف آن، افزایش می­یابد. در حال حاضر تداخل­سنجی راداری یکی از بهترین تکنیک­ها برای ارزیابی تغییرشکل زمین می­باشد. اما این روش به تنهایی برای سازه­هایی که تغییر شکل و جابجایی افقی دارند مناسب نیست. در این پژوهش به منظور افزایش دقت و کارایی بیشتر در کشف نقاط ناپایدار، از تلفیق تصاویر راداری و مشاهدات ماهواره­ای GPS بر روی منطقه سدگیوی در بازه زمانی ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ استفاده کرده­ایم. با استفاده از تحلیل سری زمانی خط مبنای کوتاه (SBAS)، انجام آنالیز پایداری نقاط به روش IWST و سرشکنی به روش کلاسیک مشخص شد که این دو روش می­توانند مکمل بسیار خوبی برای کشف نقاط جابجا شده و نیز اعتبارسنجی نتایج باشند. بطوری که هر دو روش نقاط یکسانی را روی بدنه سد و نقاط خارج سد شناسایی کردند که میزان جابجایی ارتفاعی و مسطحاتی در نقاط مذکور گواه بر این نتیجه است. از میان این نقاط در منطقه اطراف سد GR۴ دارای بیشترین جابجایی به اندازه ۵۷/۵ میلی­متر و در راستای خط دید ماهواره حاصل از تداخل­سنجی راداری ۶۱/۱- میلی­متر در سال و نقطه P۹ روی بدنه سد دارای بیشترین جابجایی به اندازه ۰۶/۹ میلی­متر و در راستای خط دید ماهواره حاصل از تداخل­سنجی راداری ۹۶/۱ میلی­متر در سال می­باشد. همچنین باید خاطر نشان کرد با کاهش فاصله بین ایستگاه­های GPS و نقاط پیکسلی، دقت بطور چشمگیری افزایش می­یابد. 

کلیدواژه ها

آنالیز پایداری, کشف جابجایی, تصاویر راداری, مشاهدات ماهواره ای, SBAS, GPS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.