تاثیر فصل کشت و تنش آبی بر ارقام خیار گلخانه ای در منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حلیمه پیری

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل.

چکیده

برای بررسی اثر فصل کاشت و مقایسه عملکرد ارقام مختلف خیار گلخانه ای در شرایط تنش آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در مجتمع گلخانه ای چاه نیمه واقع در شهرستان زهک استان سیستان و بلوچستان انجام گرفت. تیمارها شامل سه رقم خیار گلخانه ای منطقه سیستان (سینا، بارش و نگین)، سه سطح آب آبیاری (۱۰۰ ، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی گیاه) و دو فصل کاشت (مرحله اول در هفته اول مهرماه و مرحله دوم در هفته سوم بهمن) بودند. برداشت محصول هر چهار روز یک بار انجام شد. وزن و تعداد میوه ها، قطر و طول خیار در هر کرت به دقت اندازه گیری شد. جهت مقایسه و تجزیه و تحلیل بهتر، میانگین داده های بازه زمانی ۵/۱ ماه بعد از اولین برداشت در هر دو فصل کشت مورد استفاده قرار گرفت. همچنین عملکرد و بهره وری مصرف آب آبیاری در پایان هر دو فصل محاسبه شدند. نتایج نشان داد اثرات فصل کشت، رقم و آب آبیاری در سطح احتمال پنج و یک درصد بر پارامترهای اندازه گیری شده تاثیر معنی دار داشتند. بیشترین مقدار پارامترهای اندازه گیری شده در تیمار ۱۰۰ درصد نیاز آبی گیاه به دست آمدند که از این نظر با تیمار ۷۵ درصد نیاز آبی گیاه تفاوت معنی دار نداشت. عملکرد و بهره وری آب آبیاری در فصل اول کشت به ترتیب ۶/۱۴۴ تن در هکتار و ۴/۲۰ کیلوگرم برمتر مکعب بود که نسبت به فصل دوم کشت (۷/۱۲۸ تن در هکتار و ۳/۱۷ کیلوگرم بر مترمکعب) بالاتر بود. ارقام مختلف در فصل اول و دوم کشت نتایج متفاوتی داشتند. رقم سینا در فصل اول کشت عملکرد (۲/۱۵۸ تن در هکتار) بهتری نسبت به سایر ارقام داشت. در فصل دوم کشت رقم بارش (۴/۱۵۶ تن در هکتار) نسبت به رقم سینا و نگین عملکرد بهتری داشت. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، می توان مقدار مصرف آب آبیاری را تا ۷۵ درصد کاهش داد و از آب صرفه جویی شده در فصل دوم کشت استفاده نمود. همچنین با توجه به این که رقم سینا در فصل اول کشت و رقم بارش در فصل دوم کشت نتایج بهتری داشتند، از این دو رقم به ترتیب در این دو فصل، استفاده شود.

کلیدواژه ها

بهره وری آب, عملکرد, رقم سینا, رقم بارش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.