ارزیابی وضعیت منابع و مصارف آب با رویکرد حسابداری آب درحوضه آبریز رخ-نیشابور به کمک چارچوب WA+ در شرایط کمبود داده

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-14-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر خزاعی

گروه مهندسی آب- دانشکده مهندسی زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری-ایران

محمود رایینی

گروه مهندسی آب،دانشکده مهندسی زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری-ایران

کامران داوری

گروه مهندسی آب- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی- مشهد -ایران

مجتبی شفیعی

گروه هیدروانفورماتیک، مرکز پژوهشی آب و محیط زیست شرق- مشهد

چکیده

توسعه سامانه های حسابداری آب یکی از مهم ترین زیرساخت ها در مدیریت منابع آب به شمار می رود. رشد فناوری های نوین از جمله سنجش از دور و مدل های هیدرولوژی سبب شده تا توسعه آنها با هدف مدیریتی کردن اجزای بیلان آب در دنیا گسترش یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت منابع و مصارف آب در حوضه آبریز رخ- نیشابور با توسعه و کاربرد چارچوب حسابداری آب WA+ در شرایط کمبود داده است. برای این منظور رویکردی تلفیقی با استفاده از تحلیل تصاویر ماهواره ای و مدل سازی هیدرولوژیکی به کار گرفته شد و توسعه کاربرگ های منابع و مصارف آب در حوضه برای سه سال تر، نرمال و خشک بررسی شد. همچنین ارزیابی وضعیت منابع و مصارف حوضه با تعریف نمایه-های کارایی مختلف در این دوره انجام شد. نتایج نشان داد که این رویکرد به همراه کاربرد چارچوب WA+ می تواند نتایج ارزشمندی از شرایط و وضعیت منابع و مصارف آب در حوضه مورد مطالعه فراهم نماید. در کاربرگ های توسعه یافته نتایج «تبخیرتعرق طبیعی» در کاربری های مختلف زمین و همچنین سهم مصرف آب در بخش های کشاورزی با کاربرد مفهوم «تبخیرتعرق آبیاری» (۶۱۰ میلیون مترمکعب)، شرب (۱۵ میلیون مترمکعب) و صنعت (۲ میلیون مترمکعب) به صورت جداگانه ارائه شد. تحلیل نمایه های کارایی نشان داد حوضه در شرایط کم یابی آب است و میزان مصرف به آب تجدیدپذیر در دوره پژوهش بیشتر از ۱ بود که نشان دهنده ناپایداری حوضه است و اولین حاصل آن مشکلات اجتماعی و اقتصادی خواهد بود.

کلیدواژه ها

تبخیرتعرق, سنجش از دور, نمایه های عملکرد, SWAT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.