بهره برداری از سد گلستان در شرایط سیلابی جهت حداقل نمودن خسارات ناشی از سیل در پاییندست سد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا صادقی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سعیدرضا خداشناس

استاد گروه مهندسی آب،دانشگاه فردوسی مشهد- مشهد،ایران

حسین ثنایی نژاد

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی مفتاح هلقی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی اعمال سناریوهای بهره­برداری بر روی سد گلستان جهت کاهش پهنه سیل و خسارت سیل در پایین­دست سد، انجام شد. بدین منظور هیدروگراف ورودی به سد گلستان، برای دوره بازگشت­های ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ ساله با در نظر گرفتن فاصله اطمینان بدست آمد. برای روندیابی هیدروگراف­های سیل در مخزن و محاسبه هیدروگراف خروجی از سد از روش پالس ذخیره­ای استفاده گردید. هم­چنین از تلفیق سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)  و مدل هیدرولیکی HEC-RAS جهت پهنه­بندی سیلاب­های مختلف استفاده شد. در نهایت خسارت وارد به اراضی اطراف رودخانه در هر سناریو بدست آمد. نتایج نشان داد که اختصاص حجمی از مخزن سد گلستان جهت کنترل سیل، برای سیلاب هایی با دبی اوج هیدروگراف تا ۲۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه اثرگذار است و با افزایش دبی اوج هیدروگراف ورودی، عملا خالی نگه داشتن سد تاثیری چندانی در کاهش دبی اوج هیدروگراف خروجی از سد نخواهد داشت. به طوری که در سیل های با دبی اوج ۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه می­توان با اعمال سناریوهای بهره­برداری پهنه سیل را نسبت به حالت مخزن پر تا ۱۰۰ درصد کاهش داد.

کلیدواژه ها

رودخانه گرگان رود, سد گلستان, کنترل سیل, HEC- RAS, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.