بررسی داده های واداشت هواشناسی GLDAS۱ و تصحیح انحراف داده های بارش برای کاربست در مدل های سطح خشکی )مطالعه موردی: حوضه نیشابور(

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا میرشفیعی

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حسین انصاری

استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

کامران داوری

استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علی نقی ضیایی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در بسیاری از مطالعات اقلیمی، مدل­های سطح خشکی با داده های هواشناسی واداشت۵ می شوند و تلاشی برای بررسی کیفیت آن ها صورت نمی گیرد. هدف ازاین مطالعه ارزیابی داده های واداشت هواشناسی پایگاه GLDAS۱۶ به کمک مشاهدات و کاربست روش تصحیح انحراف برای آن ها است. داده های بارش تصحیح شده در مطالعه دیگری به عنوان ورودی مدل سطح خشکیNoah-MP خواهد بود. مشاهدات برای حوضه نیشابور با دقت زمانی یک روزه و برای سال­های ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸ به مدت ۱۰ سال و از چهارده ایستگاه باران سنجی و تبخیرسنجی و یک ایستگاه سینوپتیک موجود در این حوضه جمع آوری شد. متغیرهای روزانه دما، رطوبت نسبی، طول موج کوتاه خورشیدی و فشار هوا به ترتیب با ضرایب همبستگی۹۴/۰، ۷۷/۰، ۷۴/۰و ۶/۰ تطابق خوبی با مشاهدات داشتند. داده های بارشGLDAS۱ برای بیش­تر این حوضه بارشی کم­تر از مشاهدات را ارائه داد. بارش با همسان کردن میانگین و ضریب تغییرات۷ داده های پایگاهی با داده های مشاهداتی تصحیح شد. نتایج حاصل از به کارگیری روش تصحیح، رضایت­بخش بود به طوری­که اختلاف میانگین بارش روزانه بین داده های پایگاهی با داده های مشاهداتی به طور موثری و به مقدار ۰۴۸/۰ میلی­متر کاهش یافت. همچنین همبستگی بین تعداد روزهای مرطوب (بارش بیش­تر از ۳/۰ میلی­متر) در داده های مشاهداتی با داده های پایگاهی تصحیح شده نسبت به قبل از تصحیح، از مقدار۱۷/۱- به مقدار ۹۳/۰ بهبود داشت و خودهمبستگی مرتبه یک در داده های مشاهداتی با داده های تصحیح شده نسبت به داده های تصحیح نشده بهتر است و از مقدار ۴/۲- به مقدار ۴۱/۰ رشد کرد. تصحیحات در فاصله ۹ مهر تا ۱۰ اسفند برای بارش بیش­ترین مقدار را داشت و روش به کار گرفته شده در فاصله ۱۱ اردیبهشت تا ۸ مهر تقریبا به طور کامل انحراف را برطرف کرد.

کلیدواژه ها

بارش, تصحیح انحراف, حوضه نیشابور, مدل GLDAS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.