پیشبینی و تعیین پارامترهای تاثیرگذار بر افت انرژی موضعی سیستمهای کالورت با استفاده از روش هوشمند الگوریتم تکاملی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث روشنگر

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

غزاله نساجی متین

کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور انتقال آب از یک سمت خاک­ریز به سمت دیگر آن از سازه­های به­ نام کالورت استفاده می­شود. کالورت­ها در انواع مقاطع هندسی مختلف کاربرد داشته و علی­رغم ظاهر ساده آن­ها طراحی این سازه­ها نیاز به انجام محاسبات دقیق داشته و عملکرد آن­ها از پارامترهای مختلفی تاثیر می­پذیرد. تخمین دقیق افت انرژی در کالورت نقش مهمی در طراحی بهینه سیستم­های کالورت دارد. در این مقاله برای مدل­سازی ضریب افت انرژی موضعی در کالورت­ها با هندسه­های مختلف (دایروی و مستطیلی شکل)، جهت شبیه­سازی و تخمین ضریب افت انرژی موضعی، مدل­های متعدد با ورودی­های مختلفی تعریف گردید و نتایج حاصله ۱- کارایی روش برنامه­ریزی بیان ژن (GEP) را در تخمین ضریب افت انرژی موضعی سیستم­های کالورت به اثبات رسانید، ۲- مشخص گردید که مدل با پارامترهای ورودی (Fr, θ) در تخمین ضریب افت انرژی موضعی ناشی از وجود خم در مسیر و مدل با پارامترهای ورودی (Fr,  ) در تخمین ضریب افت انرژی موضعی ناشی از دهانه ورودی دارای بیش­ترین دقت هستند. معیار­های ارزیابی (R,DC,RMSE) در مدل برتر تست مربوط به پیش­بینی ضریب افت موضعی ناشی از وجود خم در مسیر برابر (۰۷۴/۰، ۹۴۳/۰، ۹۷۲/۰) و معیارهای ارزیابی در مدل برتر تست مربوط به پیش­بینی ضریب افت موضعی ناشی از دهانه ورودی برابر با (۰۴/۰، ۹۲/۰، ۹۶۲/۰) می­باشد. هم­چنین مطابق با نتایج آنالیز حساسیت، پارامتر θ در تخمین ضریب افت انرژی موضعی ناشی از وجود خم در مسیر و پارامتر  در تخمین ضریب افت انرژی موضعی ناشی از دهانه ورودی بیش­ترین تاثیر را داشتند.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی بیان ژن, ضریب افت انرژی موضعی, کالورت, مدل های هوشمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.