باز طراحی شبکه آبیاری تحت فشار دشت فتحعلی مغان به روش گروه بندی ارتفاعی اراضی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه صفایی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

حمید زارع ابیانه

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

سیدحسین فرشی

کارشناس ارشد شرکت مهندسین مشاور سامان آبراه

چکیده

مصرف انرژی و هزینه های مرتبط با انجام محاسبات هیدرولیکی شبکه آبیاری تحت فشار دشت فتحعلی مغان در برنامه WaterGems برای سه راه کار متفاوت به روش گروه بندی ارتفاعی اراضی و با فرض عدم تغییر سامانه های آبیاری جانمایی شده، محاسبه و با راه کار موجود مقایسه گردید. دامنه ارتفاعی ۲۲۰-۲۱۰ متر به عنوان ناحیه بهینه ارتفاعی پیشنهاد گردید که ارتفاع حدود ۷۷ درصد از اراضی از دامنه ارتفاعی فوق کم­تر است. نتایج نشان داد در صورت اضافه نمودن ایستگاه پمپاژ PS۲ در دامنه ارتفاعی فوق می توان فشار لازم برای آبیاری ۵۰۶ هکتار از اختلاف ارتفاع اراضی تامین نمود. هزینه های سالیانه انرژی در راه کار موجود با تعرفه ۹۰ ریال ۸۷/۰، با تعرفه ۱۰۰۰ ریال ۶۵/۹ میلیون ریال در هکتار و هزینه کل آن به ترتیب ۹۳/۳۵۰ و ۱۲/۱۲۶۱ میلیارد ریال است. در حالی که هزینه های سالیانه انرژی با گروه بندی ارتفاعی در راه کار سوم با تعرفه ۹۰ ریال ۵۵/۰ و با تعرفه ۱۰۰۰ ریال ۱۴/۶ میلیون ریال در هکتار و هزینه کل آن ۲۱/۳۲۴ و ۷/۸۹۵ میلیارد ریال بود. با جانمایی ایستگاه پمپاژ PS۲، مصرف انرژی تا ۲/۳۷ درصد و تعداد شیرهای فشارشکن ۴۴ درصد نسبت به راه کار موجود کاهش یافت. به کارگیری روش گروه بندی ارتفاعی در طراحی سیستم های آبیاری تحت فشار موجب کاهش هزینه های انرژی و لوازم آبیاری و اقتصادی تر شدن تولیدات کشاورزی می گردد.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, توان مصرفی, ناحیه بهینه ارتفاعی, هزینه انرژی مصرفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.